Tunceli nüfusunun üçte biri koronavirüs aşısı oldu

Tunceli nüfusunun üçte biri koronavirüs aşısı oldu
Türkiye'de okuma yazma oranının en yüksek olduğu illerin başında gelen Tunceli'de halk salgının ancak aşı ile son bulacağı bilinci ile hareket ederek koronavirüs aşısı olmak için aşı merkezlerine koşarak aşılarını olmaya devam ediyor.

FERİT DEMİR - TUNCELİ

Türkiye'de iller bazında en yüksek aşı olma oranı Tunceli'de yakalanırken 60 yaş ve üzeri  25 bin Tuncelili birinci doz 12 bin 500 kişi ise 2'nci doz aşısını yaptırdı.

Tunceli Sağlık müdürlüğüne bağlı aşı merkezlerinin verilerine göre Türkiye'de iller bazında en yüksek aşı olma oranı Tunceli'de yakalandı. En son aşılanan 60 yaş üzeri grupların aşılanması devam ederken Tunceli genelinde 60 yaş ve üzeri nüfusun neredeyse tamamına yakını birinci doz aşısını yaptırdı. 

Uzmanlar Tunceli'de yüksek oranda aşı başarısının yakalanmasının en büyük nedeninin il genelinde okuma yazma oranının yüksek olması herkesin salgınının aşı ile son bulacağı bilincine sahip olmasından kaynaklı olduğunu belirtiyorlar.

Tunceli Sağlık Müdürü Opr. Dr. Çağdaş Özdemir yaptığı açıklamada Tunceli'de büyük bir aşı başarısının yakalandığını  60 yaş ve üzeri vatandaşların aşılanması çalışmalarının devam ettiğini belirterek şu açıklamayı yaptı. Özdemir, "Tunceli'de aşılama çalışmalarında  hiç bir aksama olmadan çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sağlık bakanlığımızın yaş gruplarına aşı yapılması için belirlediği  yaş gruplarını bizlerde  anında belirleyerek çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Belirlenen yaş gruplarını tespit ettikten sonra ekiplerimiz harekete geçerek bu yaş grupları ile anında irtibat kurarak aşının önemini anlatıyoruz. Zaten Tunceli halkı aşı olma konusunda   çok istekli ve aşı  bilincini taşıyorlar. Bizim aşı ekiplerimiz özellikle 80 yaş ve üzeri grupları aşılamak için  bütün köyleri mahalleleri tek tek gezerek bu grupların aşılarını yaptırdılar. Şu an 60 yaş ve üzeri grupları aşılıyoruz. Tunceli'de Türkiye ortalaması üzerinde bir aşı oranı yakaladık. 60 yaş ve üzeri nüfusun neredeyse tamamına yakını aşı oldu . Şu an 60 yaş ve üzeri olan gruplarda 25 binin üzerinde birinci doz aşı yapılmış durumda. 2.Doz aşıyı alanların sayısı ise 12 bin 500'ü geçmiş durumdu ve ikinci doz için  aşı sırası geldikçe aşılar yapılıyor  çok yakın zamanda bu sayı da yüksek rakamlara ulaşacaktır.  Şu an aşı merkezlerimizde  aşı  çalışmaları 60 yaş ve üzeri grupların aşılanması çalışması devam ediyor hiçbir aksaklık yaşanmıyor aşı çalımlarımızda" dedi.

''Aşı öncesi vaka sayımızın yüzde 40-50'sini 60 yaş üzeri gruplar oluşturuyordu''

Sağlık müdürü Özdemir aşılama öncesi Tunceli'de koronavirüs vakalarının yüzde 40-50 arasını 60 yaş üstü vatandaşların oluşturduğunu bazı zamanlar bu rakamın yüzde 60'ları bulduğunu ama 60 yaş üzeri vatandaşların aşılanmasından sonra bu oranın çok düştüğünü ve şu anda yüzde 10 civarında vaka  geldiğini belirterek, "Salgın döneminde yani aşılama başlamadan önce koronaya yakalananların  vatandaşlarımızın arasında 60 yaş üzeri vakaların oranı yüzde 40-50 arasındaydı, temaslı oranımız da yüzde 60'lara kadar çıkıyordu. Aşı çalışmaları başladıktan sonra aşı grupları belirlenip aşılama başladığı  ilk gün bizler aşı çalışmalarını çok organize şekilde yürüttük şu an 60 yaş üzeri vatandaşlarımızı aşılıyoruz ve yaptığımız tespitlerde  aşı çalışmalarında önce 60 yaş ve üzeri vatandaşlarımızın pozitif oranı yüzde 50 civarındaydı bugün ise bu rakam aşı çalışmaları sonrası yani yüzde  10'lara kadar düştü bu da aşının ne derece önemli ve etkili olduğunu gösteriyor. Aşının faydasını ancak ki aşı yaptıktan sonra görebiliyoruz. Biz sağlık çalışanlarında da aşının faydasını çok ciddi hissediyoruz. Sağlık çalışanlarının aşılanmasından sonra vaka sayımız da çok fazla düştü  bunu rahatlıkla diyebilirim'' dedi.

whatsapp-image-2021-04-11-at-11-56-02.jpeg

''Nüfusun neredeyse üçte birlik kısmı aşılandı''

Çağdaş Özdemir Tunceli'de aşılama çalışmalarında hiç bir aksama olmadığını ve 84 bin nüfuslu Tunceli'de 25 binden fazla kişiyi aşıladıklarını yeni yaş gruplarına aşıların  yapılması ile birlikte bu oranın daha da yükseleceğini dikkat çekerek, "Aşı için hedef gruplarımıza aşı açıladıkça çalışmalarımız hız kesmeden devam edecek. Şu an 60 yaş ve üzeri grubu aşılıyoruz. Şu an 1'inci dozda 25 bin rakımını aştık 2'nci dozda ise 12 bin 500 rakamını aştık ikinci doz için sırası gelen anında aşısını yaptırıyor. Ayrıca aşı olmayan vatandaşlarımızı da telefonla tek tek arayarak aşı olmalarını aşının önemini anlatıyoruz. Sırası gelen vatandaşımız yurt dışında bile olsa arayıp buluyoruz aşısını  yaptırmak için her türlü gayreti gösteriyoruz. Vatandaş normalde gelip sağlık merkezlerinde aşı olmalı ama  köyden gelemeyen  vatandaşlar var bizim ekiplerimiz aşı olmak isteyen her vatandaş için köyüne kadar giderek aşıyı yapıyor'' diye konuştu.

''2'nci doz aşı alanlarda vaka oranı neredeyse yok denecek kadar az''

Sağlık müdürü Özdemir açıklamasının sonunda ikinci doz aşısını yaptıran 12 bin 500 kişi içinde pozitif vaka çıkma oranının çok düşük olduğunu söylerken, "İkinci doz aşısını yaptıran 12 bin 500 kişi içinde şu ana kadar yaptığımız tespitlerde iki elin parmaklarını geçmeyecek kadar vaka çıktı onlarda  çok hafif geçirdi. Sadece 1 vatandaşımızı hastaneye kaldırdık o da iyileşip evine gitti. Aşı olunca pozitif oranı çok düşüyor  aşı olan vatandaşlarımız  kendini daha rahat hissediyor bunun için  lütfen aşı sırası gelen herkes mutlaka aşısını yaptırsın" dedi.

 

Etiketler :