"Sosyal medya tasarısında tam uzlaşma yok"

"Sosyal medya tasarısında tam uzlaşma yok"
AKP'nin sosyal medya düzenlemesinin öncelikli yasalar arasına alınması, diğer partilerden gelecek önerilerle yeniden şekillendirilmesiyle ilgili görüşmelerinden uzlaşma çıkmadı.

AKP, TBMM Genel Kurulu tatile girmeden önce sosyal medya düzenlemesinin yasalaşmasını istiyor. 

Hürriyet'ten Nuray Babacan'ın aktardığına göre; AKP sosyal medya düzenlemesinin de öncelikli yasalar arasına alınması, diğer partilerden gelecek önerilerle yeniden şekillendirilmesiyle ilgili temaslar yaptı. Temaslarda uzlaşma çıkmadı. Teklifin TBMM’ye verilmesi, sonra yeni bir görüşme trafiğinin yapılması planlanıyor. Muhalefet, kişisel bilgilerin emniyet ve yargıya verilmesiyle ilgili hükümlere kesin bir dille karşı çıkıyor.

AKP’nin taslak önerisinde, 1 milyondan fazla kullanıcısı olan sosyal medya kuruluşlarının, Türkiye’de şube açması ve bunların reklam gelirleri üzerinden vergilendirilmesi bulunuyor. Düzenlemede, "Yasalara göre suç sayılan eylemler, sosyal medyada da suç kabul edilsin. Suç işleyenler ile ilgili bilgileri sosyal medya kuruluşları yargı ile paylaşsın" önerisi bulunuyor. Suç unsuru taşıyan içeriklerin 24 saat içerisinde sosyal medyadan kaldırılması da düzenlemeler arasında bulunuyor.

AKP’nin üzerinde çalıştığı sosyal medya ile ilgili düzenlemede Almanya modelinin örnek alındığı belirtiliyor. Almanya’da, 2018 yılında yürürlüğe giren ve sosyal medyada yayınları düzenleyen yasaya göre, sosyal medya platformlarında yer alan zararlı içeriklerin (terör, nefret suçları başta olmak üzere) 24 saat içerisinde ortadan kaldırılması, aksi takdirde 50 milyon euro’ya varan para cezaları öngörülüyor.
 

Etiketler :