Giresun Depremi Bilim Adamlarını Da Endişelendirdi

Giresun Depremi Bilim Adamlarını Da Endişelendirdi
Prof. Dr. Osman Bektaş, Giresun'da meydana gelen 3.9'luk depremin ardından sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Karadeniz sahillerini korkuttu.

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ve Kandilli Rasathanesi, dün Giresun açıklarında bir deprem meydana geldiğini açıkladı. AFAD depremin büyüklüğünü 3.6 olarak belirtirken, Kandilli Rasathanesi ise 3.9 olarak kaydetti. Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, depremin ardından sosyal medya hesabı üzerinden önemli uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Bektaş, "Giresun depremi Doğu Karadeniz sahil illerini tehdit ediyor" diyerek dikkat çekti ve ekledi: "Karadeniz Levhası kuzeyde Kafkas, güneyde ise Kuzey Anadolu levha sınırı faylarıyla çevrilmiştir. Karadeniz Fayı ise Karadeniz Levhası içinde yer alır."

osman-bektas1.jpg

Bektaş, paylaşımında Karadeniz Fayı hakkında yeterli bilgiye sahip olmadıklarını vurgulayarak, "Levha sınırı fayları 100-1000 yıl tekrarlanma süresine sahipken, levha içi faylar 1000-10000 yıl tekrarlanma süresine sahiptir. Ancak Karadeniz Fayı segmentlerinin hızları ve son yıkıcı depremleri hakkında bilgimiz yok. Sahil, zemin deprem büyütme özelliği ve heyelan tehlikesine sahiptir" dedi.

Dün öğle saatlerinde Giresun açıklarında meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki deprem, bölgedeki riskleri bir kez daha gözler önüne serdi. Prof. Dr. Osman Bektaş, Doğu Karadeniz sahil illerinin tehlike altında olduğunu belirterek, yetkilileri ve halkı dikkatli olmaları konusunda uyardı.