Sinovac tedariki neden durdu? Çin Büyükelçiliği anlattı

Sinovac tedariki neden durdu? Çin Büyükelçiliği anlattı
100 milyona yakın bir miktarda anlaşılan Sinovac aşılarının tedarikinde bir süredir sorun yaşanırken, Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, yaşanan tedarik krizini Çin Büyükelçiliği Basın Müşaviri'ne sorarak, sorunun nedenini öğrendi.

Çin Halk Cumhuriyeti’nin yeni göreve başlayan Basın Müşavirini, Büyükelçilik Müsteşarı Cheng Weıhua tanıştırdığını belirten Sarıkaya, ''Sohbetin sonunda, Weıhua’ya son dönemde de karşılaşılan aşılarla ilgili tedarik gecikmesinin nedenini sordum'' diyerek, yetkililere aşı tedariğindeki krizi sorduğunu söyledi. 

Weıhua'nın, “Bunları benden yazabilirsinizBu ay içinde yeni bir parti gelecek” dediğini söyleyen Sarıkaya, tedarikteki soruna dair ise “Birçok gerekçe ileri sürülüyor. Ancak şunu bilin ki kesinlikle bir duraklama söz konusu değil. Asılsız bir şekilde bunun Uygur konusuyla bağlantısı da kurulmaya çalışılıyor; kesinlikle ama kesinlikle böyle bir durum yok” yanıtı aldığını belirtti.

Weihua'nın, Çin'in aşı konusunda kendi vatandaşlarına dair sıkı bir plan çıkarttığını aktaran Sarıkaya, ''Türkiye’nin anlaşma yaptığı tarihte 1.4 milyar nüfuslu Çin’in vatandaşlarına yaptığı aşı miktarı 10 milyon kadarmış. Hükümet başlattığı kampanya ile aşı üreticilerine belirli bir miktarı içeriye verme mecburiyeti getirmiş. Bunun sonucunda aşılanan Çin vatandaşlarının sayısı iki ay içinde 300 milyona ulaşmış. Bununla birlikte aşı üreten firmalar da üretim miktarlarında ciddi artış yapmış. Sonunda iç talep büyük oranda karşılanmaya başlayınca bir sorun kalmamış ve tedarik zincirinin önündeki engeller tamamen kalkmış'' dedi. 

Sağlık Bakanlığı yetkililerine de konuyu sorduğunu belirten Sarıkaya, ''Onlar da sorunun ortadan kalktığını ve bu ay sonuna kadar ilk etapta 1,3 milyon doz olmak üzere ciddi miktarda aşı geleceğini belirtti. Aktardıklarına göre 1.3 milyonun dışında, şişelemesi Türkiye’de yapılacak 8 bin litre de damacana aşı gelecek. Hepsinin toplamının 17 milyona ulaşacağını ve Haziran sonuna kadar da Biontech ve SputnikV aşılarının da eklenmesiyle ciddi bir aşı stokuna ulaşılacağını söyledi'' diye aktardı.