Seçimler yenilenirse Yıldırım yeniden aday olacak mı? Açıkladı

Seçimler yenilenirse Yıldırım yeniden aday olacak mı? Açıkladı
AKP'nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım açıklamalarda bulundu. Seçimler yenilenirse yeniden aday olup olmayacağı sorusuna Yıldırım net cevap vermedi.

Resmi olmayan sonuçlara göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nı CHP'li Ekrem İmamoğlu kazandı. Uzun süredir sessizliği ile dikkat çeken seçimi kazanamayan AKP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım ise İstanbul'daki seçim sonuçları ve AKP’nin bundan sonra izleyeceği yola açıklamalarda bulundu. Yıldırım'ın açıklamalarından başlıklar şöyle:

"Seçimlerden hemen sonra iki açıklama yapıldı. Şaibeler, yolsuzlukların gündeme geldiğini hep beraber gördük. Bir tanesi seçim günü yapılan işlemler, itirazların değerlendirildiği yargısal süreç olarak ikiye ayrılıyor seçim. Yargısal süreç devam ediyor.

2014 yılı seçimlerinde AK Parti 84 itiraz yapmış. 77'si ret edilmiş. CHP'nin 45 itirazından 4'ü kabul edilmiş. 2019 seçimlerinde herkes itiraz hakkını kullanmış.

"Oyların tamamı sayılsaydı sonuç böyle olmayacaktı"

CHP itirazlara yabancı değil. Biz hukukun peşindeyiz. Vatandaşlarımızın verdiği oyun iç edilmemesi için uğraşıyoruz. Neden benim oylarım artmaktadır. Yanlışlık varsa her iki aday için olması gerekir. Oylar sandıkta iç edilmiştir, bu kadar açık. Bizim oylarımız karşı adaya yazılmıştır. Bu oyların tamamı sayılabilmiş olsaydı mutlaka bu seçimin sonucu böyle olmayacaktı.

Ve neticede bir sona yaklaşmış bulunuyoruz. Maltepe'deki sayım da tamamlandığında bu süreç bitmiş olacak. YSK bir karar varmış olacaktır. Ben bu noktada şunu anlamıyorum, bir tahammülsüzlük var. Seçimi kazandığının kararını sen mi vereceksin. Seçimin kazanıldığının kararını YSK verir. Belediye başkanıyım diye kart bastırırsan, Anıtkabir'de imza atarsan YSK'nın vereceği kararı etkilemekten başka  ne yaparsın? Hakimler hukuka göre karar verir. Sonucu sukünetle beklemektir. Dış ülkelere baskı yapmak milletimizin canını sıkmaktadır. Rakibime YSK'nın kararını vermesini beklemesini tavsiye ediyorum.

Seçimde yapılanlar oy hırsızlığı ile sınırlı değil. Birçok yanlışlıklar var. Mesela Büyükçekmece'deki olay. Bana göre orada ne olduğunu halk anlamadı. Büyükçekmece'de ne oldu arkadaşımız anlatacak.. Bu sadece Büyükçekmece'de yok. Şimdi Büyükçekmece olayında deniliyor ki, "Siz de seçmen nakli yaptınız, muhtarlık için gidenler de var.' diyorlar. Bu ondan çok farklı sahtekarlık yapıyorsunuz. Oturduğunuz yerden bu seçmen geçişlerini yapıyorsunuz. MHP'li ilçe başkana seçmen yazılmış haberi yok. Rezaleti bakar mısınız? İş bir sene öncesinden planlanmış. Sahtekarlığın son kullanma tarihi yoktur.  Bu seçimlerin bu hale gelmesini körükleyen rakip adaydır. İki tane örnek var önümüzde. Mansur Yavaş soyadı gibi Yavaş hareket etmiş, bütün sonuçların tamamlanmasını beklemiş, ondan sonra Anıtkabir'e gitmiş, belediye başkanı diye imza atmış haklı olarak. Tebrik ediyorum kendisini. Keşke İmamoğlu da bunu yapsaydı. Sakin oturup benim gibi bekleseydi. Bu benim ikinci toplantım. Fazla gürültü yapan sonuç alır. Hukul devletinde böyle bir şey yok. Tehditlerle, parmak sallama ile hukuk adamına karar verdiremezsiniz. Sayımlardaki yanlışlıkların olduğunu gördük ki insan hakikaten şaşkınlığa düşüyor.

"Başlı başına murdar olmuş bir seçimdir"

Başlı başına murdar olmuş bir seçimdir. Biz bir oyun peşindeyiz. Bunun takipçisi olacağız sonuna kadar. Kararı YSK verecektir. YSK'nın kararı da herkesi bağlayan bir karar olacaktır. İmamoğlu konuşmasında "Tek güvendiğim kurum YSK'dır" diyordu ama yavaş yavaş değişiyor.

İstanbullar şunu bilsin ki seçim günü sandık sayısı kadar heyet vardı. Şimdi heyet sayısı 150'yi geçmez. Bu kadar oyu ne kadar da sayacağı ortada. Her sandığa kurul kurmak seçimi yenilemek demek. Bu hırsızlığı, bu şaibeyi, yolsuzlukları haklı gösterir mi? 29 binden 12 bine kadar getirmesek gitmişti oylar. Bunu yapmaya hakkımız yok. Biz bize veya rakip adaya oyun gitmesinden mesuluz. Seçimlerden sonra yüzlerce arama oldu. 3 pusula değil 2 pusula çıktığını söylüyorlar bazı sandıklarda. Bu da üzerinde durulması gereken bir konudur. Baştan planlandığını ortaya koyulan bir şüphedir. Bizim amacımız bu itiraz sürecinin sağlıklı bir şekilde işlemesi ve yargınınişini kolaylaştıracak tavrı göstermesi gerekir her iki tarafın da."

Yeniden aday olacak mı?

Seçimler iptal edilirse yeniden aday olur musunuz sorusuna Yıldırım, "Süreci YSK yönetiyor. YSK'nın vereceği kararlar ortada yokken böyle bir süreç yaşanmamışken öngörüde bulunmak doğru değildir.Herkes kendi durumunu değerlendirecek." diye yanıtladı.

Erdoğan ile görüştü mü?

Her seçim sonrası değerlendirmede bulunuyoruz. Sayın Cumhurbaşkanımız ile de yapıyoruz.Sandık başındaki yapı ittifaklarda farklı oluştu. Seçimlerde MHP genellikle üye veremedi. Bunların ittifak çerçevesinde düşündüğünüzde ağırlık diğer ittifakta gözüküyor. Oy mührünü yuvarlığa değil AK Parti'nin amblemine basılıyor. Normalde geçerli sayılması gerekmiyor mu? Gerekmiyor, sandık başkanının oylamaya sunması gerekiyor. Başkan görev taksimi yapar. O görevleri herkes yapar. Bizim gözden kaçırdığımız bir şeyi, bu bir hile ise, bu bir organize kötülükse bunu masum göstermez. Maalesef iş düzgün yapılmamış.

İmamoğlu'nun maça gitmesi

Başkanlığı belirleyen YSK'dır. Seçimlerin sonuçlanmasını sukunetle beklemelidir. Her türlü taşkınlık sürece zarar verir.

'İçişleri Bakanı ve Adalet Bakanı'nın YSK üyelerini aradı' iddiası

Bizim Cumhurbaşkanı ile bakanlarla görüştüğümüz için aramışlar doğru mu. Ben AK Parti'nin Genel Başkanlığı'nı, Başbakanlık yaptım. Bugün de yarın da görüşürüm.

Burada zaman makul bir şekilde işliyor. Bütün mesele YSK'nın sevk ve idaresinde yürüyor. Zaman uzuyor dememiz bir şey ifade etmez. Bütün hakkımızı hukukumuzu takip etmememizi beklemesinler.

İstanbul İl Başkanı istifa eder mi?

Olağanüstü itiraz yapılmadı bildiğim kadarı ile. Yapılmadı değil mi, yapılmadı. İl Başkanı gördüğünüz gibi yanımda. Onun dışında bir şey söylemem yanlış olur. Yan yana oturuyoruz. Dedikodulara göre amel işlenmez.

Binali Bey hiç halkın arasından çıkmadı. İnememek diye bir şey olamaz. Bu sokağı hareketlendirme alışkanlığı yeni değil. Bu alışkanlığı geçmişte de gördük. Hukuka saygı gösterilmelidir. Vatandaşların da beklentisi bu. Rakibin tavrını herkes izliyor. Sabırsız bir hali var. Bu itiraz süreci sağlıklı bir şekilde devam etmelidir. Dakika başı çıkıp her şeye açıklama yapmadım, laf yetiştirmedim. Benim devlet adamlığıma uyan bir şey değildir. Hukuk içerisinde itiraz devam etmektedir. Bizim görevimiz onların işlerini rahat yapmalarını sağlamaktır.

Bildiğimiz bir gerçek var. Uzmanlarımız bu çalışmayı yaptı. Tam kanunsuzluk olduğu gerekçesi ile başvuru yapılacak. Ciddi usulsüzlükler, yolsuzluklar ve seçimi sakatlayan deliller mevcut.

2014 seçiminde AK Parti adayından daha fazla oy aldım. Düşük oy falan almadım. Karşı adayı daha fazla oy almasının sebebi ittifaktan ötürü. Demek ki daha düşük oy aldığımız meselesi gerçeği yansıtmıyor.

Seçim güvenliği ayrı bir şey, seçimlerin yapılması ayrı şey. Ama sandığa oy atıldıktan sonra sayım sürecinde polis gelemez herhalde bildiğim kadarıyla. Sorun sayım esnası ve sayımdan sonra yapılması gereken işlemlerde yapılan yolsuzluklar. Ben bunların tamamına organize kötülükler diyorum. Süreç devam ediyor. Seçim murdar olmuştur. Beni de rakibi de ilgilendiriyor. Kim kazanırsa kazansın bu seçim çok konuşulacak.

"HDP, Millet İttifakı ile hareket etti"

HDP, Millet İttifakı ile hareket etti. Bu gerçeği gözarda edemeyiz. Olabildiğince herkesle konuştuk. İstanbul'un geleceği ile ilgili konuştuk. Aldığımız sonuç bu kadar. Bunu söyleyebiliriz.

Demek ki CHP de Ekrem Bey'in korosuna katılmış vaziyette. YSK bu kararı vermeden bunu yazmak görmemişliktir. Bu da İstanbul'u yönetmeye talip birine yakışmıyor. Milletimizin taktirine sunuyorum. Teşkilatlarımız her zaman her şeye hazırdır.

"Doğmamış çocuğa don biçmenin anlamı yok"

Doğmamış çocuğa don biçmenin anlamı yok. Bunun yorumunu yapmak doğru olmaz. Süreç devam ediyor.Yeni başkan belirlenene kadar İstanbul'un bir başkanı var zaten. İşler devam ediyor. Daha fazla konuşmak süreci etkilemek olur. Varsayımlar üzerine bir kanaat oluşturmak bizi sağlıklı sürece götürmez.

AA'nın veri akışı kesmesi

Partiler seçimlerle ilgili değerlendirmelerini parti görevlilerinin getirdiği bilgiye göre yaparlar. YSK bilgi vermeden partiler aşağı yukarı sonucun ne olduğunu bilirler. AA kendi kendine habercilikte bir mesafe kat etmek için yapmıştır. Kesilmesini ben değil, AA olmalıdır.

Son söyleyeceğim şey; kötülüklerle anacağımız bir seçim olmasaydı keşke."

Büyükçekmece açıklaması

Yıldırım'dan söz alan AKP'li yetkili Büyükçekmece'ye ilişkin,"Kamuoyunun en fazla gündemine gelen husus sahte seçmen işlemlerinin gerçekleştirilmiş olmasıdır. 57 milyon 89 bin seçmen listesinin askı süresinin başlamasından itibaren Büyükçekmece teşkilatımız da 717 seçmenin usulsüz bir şekilde seçmen listesinde olduğu fark etmiş ve dondurulmuştur. Tutuklanan iki kişi kimdir? Büyükçekmece Belediyesi'nde çalışan birinin nüfus müdürlüğünde çalışması ile başlamış. Kendisinin şifresi ile işlem yapmış. Aynı zamanda da Büyükçekmece'de oturmadığı halde belediyenin de kendi imkanları ile olmak üzere, yeni bir mesken oluşturma şeklinde 7 bine yakın işlem gerçekleştirilmiş. 130. maddeye göre yaptığımız itiraz ile kesinleşmiş olsa bile seçimlerin sonuçlarını doğrudan etkileyen hallerin yaşanması halinde olağanüstü itiraz yolu ile seçimlerin iptali yolunu açıyor. Bu işlemlerin sonucunda Büyükçekmece listesinde seçmen olaraik hukuken tanınması mümkün olmayan 11 bin kişinin listede yer alması mümkün değil. Usulsüz ve sahte olarak Büyükçekmece'de yer alarak bu isimlerin oy kullandığı ortaya çıkar ise seçim sonuçlarını doğrudan etkileyen haldir.

İlçe seçim kurulıu kamu görevlisi olarak sandık başkanlarını atar. Belediye işçilerinden vasfı olmayanlardan atama yapıldığı görülüyor. Malumunuz yetkisi olmayan bir kurulun yaptığı işlemin hukuken bir geçerliliği olmaz. Kamu görevi sıfatı taşımayan kişilerin art niyetli olup olmadığı belli değildir. Adil bir sayımı gerçekleştirmesini beklemek tuhaf kaçar diye düşünüyorum.

Nüfustakilerin tamamı için tahkikat var."

Maltepe açıklaması

Binali Yıldırım itiraz sürecine çok hakim olmadığını belirterek sözü AKP İstanbul Milletvekili Abdullah Güler'e verdi. AKP'li yetkililer Yıldırım'a 'Başbakanım' diyerek hitap etti. Güler, "39 İlçedeki oyların sayımında sadece Maltepe ilçesinde hem ilçe hem de İBB'ye ait sayım devam ediyor. Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın belirlenmesi için tüm tutanakların il seçim kuruluna gelip birleşme tutanağının gelmesi gerekiyor. Maltepe'deki sayım tamamlanmadığı için il seçim kurulu da birleştirme tutanağını birleştiremiyor. Dolayısıyla mazbata verilemiyor.

"Mazbata mazbata diye tutturuyorlar"

CHP Sözcüsü'nün de bir saat önce bir açıklaması oldu. Biz sandık başı işlemlerine yöenlik itirazlarımızı bütün ilçelerimizde itiraz yaptık seçimden sonraki salı günü. Verildiği tarih itibari ile İstanbul İl Seçim Kurulu'na itirazda bulundu CHP. Sayım durduruldu. Sayımların durduran CHP'dir. Biz bu karar üzere YSK'ya gittik. Maltepe'de şöyle bir talep geldi, hızlandıralım denildi.Bizim iyi niyetimizle sayım tasnif heyeti kuruldu beşer tane. CHP'nin yetkilileri bir kargaşa çıkararak sayım tasnif heyetinin kaldırılması istedi ve kaldırıldı. Burada sadece seçim kurulları tek bir heyet ile devam etti. Mazbata mazbata diye tutturuyorlar.

Bir ilçede seçimin düzenle yürütülmesi sağlamak ilçe seçim kurullarına verilmiştir. Maltepe'deki kimler var. CHP, AKP, MHP ve SP var. İlçe hakimi kendi bireysel tasarrufu ile bir karar veriyorlar. Oldu bitti ile alalacele bir işlem tesis ediyorlar. Bunu YSK'ya taşıdık. Eğer bir ihtiyaç varsa kurul kabul edebilir. YSK'da böyle bir işlem tesis edilemez. Biz de mi böyle yapalım. Ne yapmaya çalışıyorlar? Yani CHP'nin keyfi istiyor diye göz yummayacağız.Hakkımızı yedirmeyeceğiz. Biz çok yapıcı davranıyoruz. Oradaki baskı ve yönlendirme ortamı devam etti. Siz terminal sayısını arttığınızda ilgili partillere tebligat yollamanız gerekiyor. Orada olay çıktı. Biz istediğimiz gibi iki hakim karar alırız diye karar aldılar. Hemen YSK'ya itiraz yaptık. Duyum üzerine hareket ediyorlar. Süreç bizim tarafımızdan doğru bir şekilde takip ediliyor.

O bölgede en fazla oyu alan kişiye verilen belgeye mazbata denir. Büyükçekmece'de sandık sonuçlarının sonuçları geldi, tutanağı verildi. İl seçim kurulu tarafından tutanaklar birleştirilerek il birleştirme tutanağı yapamazsanız, neye göre mazbata vereceksiniz?
 

 

İlgili Haberler
Etiketler :