Ramazan'ın ilk günü neler yapılmalı? Ramazan'ı nasıl geçirmek gerekir? Ramazan'ın ilk günü için 5 öneri...

Ramazan'ın ilk günü neler yapılmalı? Ramazan'ı nasıl geçirmek gerekir? Ramazan'ın ilk günü için 5 öneri...
İslam aleminin en önemli ay olarak gördüğü Ramazan ayı başladı. Peki Ramazan ayında nelere dikkat etmek gerekir? Ramazan'ın ilk günü neler yapılır, hangi ibadetler uygulanmalı ve hangi duaların okunması önemsenmeli? İşte Ramazan ayının ilk günü için öneriler...

Günlük koşuşturmacalardan uzak kalarak, maddi ve manevi doygunluğa ulaşmak için önemli bir ay olan Ramazan ayının heyecanı 23 Mart itibarıyla başladı. Ramazan ayında oruç tutulmasının yanı sıra yapılacak ibadetlerde de dikkat iki katına çıkıyor. Peki oruç tutmaya başlanan bu günde nelere dikkat etmek gerekiyor? Hangi ibadetlere yer verilebilir? Hangi duaların okunması uygundur?

Ramazan ayının ilk günü neler yapılır?

Ramazan'ın kendi içerisinde belirli ritüelleri var. Müslümanlar arasında bu ay tutulacak oruçlar ve yapılacak ibadetlerle anlam kazanıyor. Ayrıca hem ilk günü hem de bir ay boyunca yapılması gerekenler de bulunuyor.

Ramazanın ilk günü Fetih suresi ve Kur’an-ı Kerim okumak, sağlık sorunu olmaksızın oruç tutmak, dua etmek, ihtiyaç sahiplerinin maddi ve manevi olarak yardımına koşmak, elindekileri paylaşmak Ramazan'ın ilk gününden itibaren güzel tavsiyeler olabilir.

1. Fetih Suresi nedir, neden okunmalı?

Ramazanın ilk günü okunacak sureler ya da yapılacak ibadetlerin başında Fetih Suresi gelir. Daha çok ramazanın ilk gecesi okunacak dualar arasında gösterilen Fetih Suresi, odaklanmak açısından karanlığın çöktüğü saatler için uygun olabilir. Özellikle Ramazan'ın ilk gecesi okunacak Fetih suresi, bir ömür boyunca koruyacak fazilette görülür. Ayrıca yapılacak ibadetlere ya da okunacak dualara Fetih Suresi'nin de eklenmesi, bolluk ve bereketi arttırabilir. İslam inancına göre, Ramazan'ın ilk günü Fetih Suresi okumak, ferahlığın başlamasına ve zorlukların sona ermesine yardımcıdır.

2. Kur’an-ı Kerim okumak

Ramazan ayının ilk ve en önemli ritüelleri ibadetlerin artması, tövbelerin ve hayır işlerinin çoğalmasıdır. Ramazan'ın ilk günü okunacak dualar olarak dinen kesin bir liste olmasa da Kur’an-ı Kerim içinden her sure okunabilir. Önemli olan manaya odaklanmak ve hayata manayı yansıtabilmektir. Bu ay insanın manevi bakımdan kendisini yetiştireceği ay olduğu için Kur’an okumak, fazileti ve manevi bağları güçlendirebilir. Ayrıca manasını da okumak önemlidir.

ramazan-5.jpg

3. Oruç tutmak

İslam inancında Ramazan'ın en belirgin işareti, kişinin bedenine ve ruhuna eşlik edecek şekilde oruç tutmaktır. Oruç tutmak bir gün boyunca vücudun aç ve susuz kalması gibi görülse de Ramazan ayı boyunca tutulacak oruçlar çok fazilet sağlayıcıdır.

Tutulacak oruçlarla günahların affolması, rahmet, bereket ve hayır işlerinin çoğalması ve aynı zamanda tövbelerin artması için çabalanır. Oruç hem fiziksel hem de ruhsal şifalara odaklanarak şükretmek ve içsel huzur için önemlidir.

4. İlk gün zekat ve fitre verilebilir mi?

Ramazan'da oruç tutmak kadar fitre ve zekat da önemlidir. Bu ayda bereketi arttırmak için fitre ve zekatlar verilerek faziletlerin çoğaltılması söz konusudur. İslam inancında çok önemli olan yardımlaşma, fitre ile pekiştirilir.Faziletinden doğru şekilde yararlanmak için uygun fitre ve zekat verilebilir.

Ramazanın ilk günü fitre verilir mi konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açıklamasında fıtır sadakasının Ramazan Bayramı'nın ilk günü verilmesinin vacip olduğu, ancak bayram öncesinde de verilebileceğini ifade edilmiştir.

hurma-6.jpg

5. Dua etmek

İnsanlara hem maddi hem de manevi doyum sağlayan Ramazan ayında bol bol dua edilmeli. Dua, insanları doğruya yöneltmek, kötü huylarından ya da günahlarından arındırmak, hayırlı rızkının artmasına katkı sağlamak için gün içerisinde ve iftar saatlerinde yapılacak dualar çok sevaptır. Gerçekleşmesini istediğiniz durumlar, tövbeler ya da affolunma dilekleri anlam kazanır ve dualar Ramazan ayında fazlalaşır. Dua etmek için Ramazan sadece sevgi ortamları ile güzel bir vesile. Fakat dua etmek her zaman yapılabilir.

Ramazanın ilk günü neler okunur?

'Ey iman edenlerin en merhametlisi, Ey günahları bağışlayan, Ey iyileri koruyan' ifadeleri, Allah’ın niteliklerini anmak açısından örnek olabilir. Ramazanın ilk günü, okunması gerekli veya zorunlu olan dua veya sureler yoktur. Ancak Kur'an'ın indirildiğine inanılan ay olduğu için genel olarak Kur'an-ı Kerim okumak gerekir.

Etiketler :