Özgür Boza Okulları öğrenci, öğretmen ve velileri eylem yaptı

Özgür Boza Okulları öğrenci, öğretmen ve velileri eylem yaptı
Dönem ortasında kapanan Özgür Boza Okulları velileri okul önünde açıklama yaptı. Açıklamada konuşan bir öğretmen, "Buradaki çocuklar mağdur olmasın diye kendi çocuklarımızı mağdur ettik" dedi.

İstanbul Ataşehir'de bulunan Özgür Boza Okulları, Kasım tatilinin ardından velilerine eğitime devam edemeyeceklerini duyurdu. Dönem ortasında okulun kapanması nedeniyle mağdur olan veliler dün okulun önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi.
2018-2019 döneminde 1940’lı yıllara damgasını vuran Köy Enstitülerini örnek aldıklarını söyleyerek eğitim vermeye başlayan Enstitü Koleji aynı yıl adını Özgür Boza Okulları olarak değiştirmişti. Yaklaşık 600 öğrencili olan ve anaokulundan lise seviyesine dek eğitim faaliyetlerini devam ettiren okul geçtiğimiz günlerde ekonomik nedenlerle kapandığını bildirdi.

Birgün'ün haberine göre, okulun kapanmasının ardından öğrencileri diğer okullara yönlendirilen veliler, yönlendirildikleri özel okulların kendilerinden anlaşma istedikleri iddiasında bulunarak "25-30 bin verin, çocuğunuza iki yıllık kayıt yaptıralım." dediklerini ifade etti.

"Asıl mağdur olan eğitimi yarıda kalan öğrenciler"

Dönem ortasında başka okullara kayıt yaptırmak zorunda kalan çocuklarının psikolojisinin bozulduğunu ifade eden Veli S. "Maaşlarını alamayan bazı öğretmenler derslere girmeyerek durumu protesto etti. Bu nedenle zaten çocuklarımız dönem başında doğru düzgün eğitim alamadılar. Yeni okula kayıt yaptırdık. Kızım yeni okuluna halen adapte olamadı, ağlayıp duruyor. Bir de üniversiteye hazırlanan öğrencileri düşünün." diye konuştu.

Bu durumdan en çok da peşin ödeme yapanların mağdur olduğunu söyleyen veli S. ‘’İki yıl boyunca aldığım tüm emekli maaşımı bu okula bağlamış oldum. Benim tek kızım buradaydı. İki çocuğu burada okuyanlar vardı. Onları düşünemiyorum.’’ dedi.Veli M. kendilerine hiçbir şekilde ödeme yapılmadığını söyleyerek ‘’Özgür Boza peşin ödeme yapanlarla anlaşma yaptı. Mesela dört parçada ödemenizi yapacağım dedi. Ben iki çocuğum için 42 bin lira ödeme yaptım. İlk taksidini bile ödemedi. Ben ilk başta samimi davrandığını düşünüyordum ancak artık bunun arkasında tamamen bir düzen var diye düşünüyorum. Bu düzen üzerinden de para kazanılıyor. Hesapsız yapılan, arkasında gücü olmayan birisinin velilerden para alarak bir işletmeyi, bir okulu yönetmeye çalışması söz konusu. Her şeyi bırakın burada asıl mağdur olan eğitimi yarıda kalan öğrenciler.’’ ifadelerini kullandı.

"Çocuklar mağdur olmasın diye maaş almadığımız halde çalıştık"

Geçtiğimiz dönem maaşlarını alamayarak mağdur olan öğretmenlerden A. ‘’Kendi çocuklarımızı mağdur ederek sonuna kadar burada bulunduk. Ben kendi çocuğumu mağdur ettim, bakıcıya cebimden para verdim. Ama bu çocukları mağdur etmedim. Bizler Mart’tan Haziran’a kadar sesimizi çıkarmadan çalıştık. Buna rağmen çeşitli mobbinglere uğradık. Ama çocuklara hiçbir şekilde bunu belli etmedik. Hak ettiğimiz değeri ise göremedik.’’ dedi.

Öğretmen A. ‘’Lise kısmında derslere girmeyerek durumu protesto eden öğretmenler oldu ancak küçük yaş grubu öğrencilerimizi duygusal olarak mağdur etmemek için bizler böyle bir şey yapmadık. Kendi özverimizle aylarca çalıştık. Karşımızda muhattap dahi bulamadık.’’ diye konuştu.

175 öğretmenin 170'inin mağdur edildiğini ifade eden öğretmen A. ‘’Bize ödemelerimiz yapılmadı. Üstelik ertesi yıl yeni öğretmenler alındı. Onlar da dolandırılmış oldu. ‘’ ifadelerini kullandı.

Etiketler :