'Nafile bir profesyonel gösteri'

'Nafile bir profesyonel gösteri'
Gazeteci Berkant Gültekin, yardım gecesine eleştirilerini kaleme aldığı yazısında "Herkes biliyor ki para halkın bir cebinden diğer cebine giriyor" dedi.

Kahramanmaraş merkezli iki depremin ardından ortak yayınla televizyonlar tarafından canlı yayınlanan yardım kampanyasına eleştiriler sürüyor. Merkez Bankası başta olmak üzere kamu bankalarının yaptığı bağış tartışmaların odağında.

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu kampanyaya 30 milyar TL bağış açıklamış, daha sonra bu paranın 2022 bilançosu kârından karşılanacağı ortaya çıkmıştı. Kavcıoğlu eleştiriler üzerine "Milletin parasını millete verdik" demişti.

Birgün yazarı Berkant Gültekin, yardım gecesinin bir başka boyutuna dikkat çekti. Gültekin yardım kampanyasını eleştirdiği yazısında kamu kurumlarının kampanyaya katılmasının trajikomik olduğunu söyledi.

Yardım gecesinin şova dönüştürüldüğünü belirten Gültekin, dayanışmanın anlam erozyonuna uğratıldığını belirtti.

Toplumun 1999'ta meydana gelen Marmara Depremi'nden beri deprem vergisi ödediğini hatırlatan Gültekin'in yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Kamu kurumlarının kampanyaya katılması gecenin kuşkusuz en trajikomik yanıydı. Katılmanın da ötesinde, toplanan 115 milyar liranın yüzde 80’e yakınını kamu kurumları bağışladı. Meblağın yüzde 60’ı, kamu bankalarının kasasından çıktı. Son yıllarda ekonomistlerin topa tuttuğu Merkez Bankası, bağışlarda başı çekti. Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, canlı yayına bağlanarak “İnşallah tüm yaralarımızı Cumhurbaşkanımızın liderliğinde saracağız” dedi ve 30 milyar lira bağışladıklarını söyledi. Bu sözleri duyan sunucu Çağla Şıkel, sanki para Kavcıoğlu’nun kumbarasından çıkmış gibi şaşkına döndü. Şıkel neye şaşırdı bilmiyoruz ama bu para zaten halkın parası ve tamamı nisan ayında Hazine’ye aktarılacak kârdan oluşuyor. Bu profesyonel gösteriler, bu kurgu nafile. Herkes biliyor ki para halkın bir cebinden diğer cebine giriyor, kimse kimseye bir şef lütfetmiyor."

Gültekin "Dayanışmanın anlam erozyonuna uğratıldığı ülkede, sadaka kültürüne içkin hale getirilen yardım faaliyeti de şova dönüştürüldü. 15 Şubat akşamı düzenlenen ve televizyon kanallarından ortak yayınlanan yardım gecesi, bunun tiksindirici örneklerinden biri olarak tarihin sayfalarına nakşedildi" dedi.

Etiketler :