Mızraklı’nın avukatı: Dosyadaki itirafçının yalanı ortaya çıktı

Mızraklı’nın avukatı: Dosyadaki itirafçının yalanı ortaya çıktı
22 Ekim’de tutuklanan ve kayyum atanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı’nın avukatı Zülal Erdoğan, Mızraklı'nın davasındaki 'itirafçı' hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

İçişleri Bakanlığı kararıyla görevden alınarak yerine kayyım atanan ve 22 Ekim’de tutuklanan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Başkanı Adnan Selçuk Mızraklı ile bir dönem aynı hastanede çalıştığını öne sürerek ifade veren H.B.A.'nın gerçeği söylemediği belirlendi.

Mızraklı'nın avukatı Zülal Erdoğan, sigorta dökümlerine göre H.B.A.'nın iddia ettiği tarihlerde hastanede çalışmadığını söyledi.

Bianet'ten Ruken Tuncel'in haberine göre; H.B.A., Diyarbakır’da özel bir hastaneye gece geç saatlerde yaralı olarak getirilen “Hogır” adlı PKK’lının,  Mızraklı tarafından ameliyat edildiğini ve güvenlik güçlerine teslim edilmeden taburcu edildiğini iddia etmişti. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kayıtlarına göre, H.B.A.’nın Mızraklı’nın ameliyatı gerçekleştirdiğini iddia ettiği tarihlerde hastanede çalışmadığı belirlendi.

Mızraklı, hakkında hazırlanan iddianame 5 Kasım’da Diyarbakır 11. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilmişti. 11 Ağır Ceza Mahkemesi, dosyayı Mızraklı hakkında 2017 yılında açılan ve 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde tutuksuz olarak yargılandığı dava ile fiili bağlantıları olduğu gerekçesiyle birleştirilmesini talep etmişti.

Dosyanın birleştirilmesi talebini görüşen 9. Ağır Ceza Mahkemesi 11 Kasım'da kararını verdi. Birleştirme talebini kabul eden mahkeme,  avukatların tutukluğa itiraz talebini de reddetti.

Mahkemenin birleştirme kararının ardından dosyadaki kısıtlama kararı da kalktı. Dosyada soruşturma savcısının iddianamede yer alan itirafçı H.B.A.’nın ve Selçuk Mızraklı’nın sözü edilen hastanede çalışma tarihlerine ilişkin SGK hizmet kayıt dökümlerini istedi.

Dökümlerde H.B.A.’nın Mızraklı’nın ameliyatı gerçekleştirdiğini iddia ettiği tarihlerde hastanede çalışmadığı ortaya çıktı.

H.B. A.’nın iddianamede yer verilen ifadesinde, “Diyarbakır Dağkapı meydanında bulunan özel bir hastanede anestezi teknikeri olarak çalıştığımda Adnan Selçuk Mızraklı tanıyordum.

… 2012 yılının sonu veya 2013 yılının ilk ayları olarak hatırladığım bir günde sabah mesaiye gittiğimde yoğun bakımda bir hastanın olduğunu gördüm. Diyarbakır ili kırsal alanında gece geç saatlerinde getirilen kişinin bağırsak düğümlenmesi şikâyetiyle acil ameliyatının yapıldığını ve daha sonradan bu ameliyatı Mızraklı’nın gerçekleştirdiğini öğrendim” demişti.

Dosyada yer alan SGK kayıtlarında H.B.A.’nın 15 Eylül 2011’de sözü edilen hastanede çalışmaya başladığı 2 Mart 2012’de ise hastane ile ilişiğinin kesildiği bilgisi yer aldı.

Erdoğan: Mızraklı tanığı tanımıyor

Bianet’e konuşan Avukat Zülal Erdoğan, konuya ilişkin şunları söyledi:

“Dosyada gizlilik kararının kalkmasının ardından ulaştığımız bilgi H.B.A adlı tanığın iddiaların ne denli kurgusal olduğunun göstergesidir. Dün (12 Kasım) yeniden mahkemeye tutukluğa itiraz dilekçesi verdik ve bu gerçeği yansıtmayan iddialara da belirttik. Ayrıca geçtiğimiz hafta cezaevinde Sayın Selçuk Mızraklı ile yaptığımız görüşmede de H.B.A. adlı kişi tanımadığını söyledi. Hastanede çalışmış olabileceğini ama isminin hiçbir şekilde kendisine çağrışım yapmadığını üstüne basa basa belirtti.”

Mızraklı 25 Aralık’ta hakim karşısına çıkacak.

Ne olmuştu?

Adnan Selçuk Mızraklı, 19 Ağustos'ta İçişleri Bakanlığı kararıyla görevinden alındı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 21 Ekim günü gözaltına alındı. Bir gün gözaltında tutulan Mızraklı 22 Ekim'de çıkarıldığı mahkemede H. B.A. isimli bir tanığın beyanları gerekçesiyle 'örgüt üyesi olmak', 'örgüt propagandası yapmak' iddialarıyla tutuklandı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve 5 Kasım'da 11 Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede  Mızraklı'nın 7 buçuk yıldan 15 yıla kadar hapsi isteniyor. 

Etiketler :