Meteoroloji açıkladı: Türkiye’yi bu hafta neler bekliyor?

Meteoroloji açıkladı: Türkiye’yi bu hafta neler bekliyor?
Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu haftaki hava durum tahminlerini açıkladı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, bu hafta Türkiye genelinde çöl sıcaklarının yaşanmayacağını ve sıcak hava dalgası beklentisi bulunmadığını duyurdu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmin Uzmanı Fevzi Burak Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülke genelinde sıcaklıkların mevsim normallerinin altında seyredeceğini belirtti.

Bu hafta, geçen haftaya kıyasla yağışların daha dar bir alanda etkili olacağı, ülkenin kuzey kesimlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışların görülebileceği belirtilirken, Marmara, Batı Karadeniz, Samsun dışında Orta ve Doğu Karadeniz'in kıyı kesimlerinde de yağışların etkili olması bekleniyor.

Çarşamba günü özellikle Trabzon, Rize ve Artvin’in kıyı bölgelerinde kuvvetli yağışların yaşanacağı ifade ediliyor.

Üç büyük şehirde hava durumu ise şu şekilde:

İstanbul'da yarın sabah saatlerinde başlaması beklenen yağışlar gün boyunca aralıklarla devam edecek. Hava sıcaklığı 30-31 derece arasında değişecek.

Ankara’da ise sıcaklık 29-32 derece arasında olacak.

İzmir’de yağış beklenmezken sıcaklık 36-38 dereceye çıkacak, rüzgar kuzeyden kuvvetli esecek. Marmara’nın güneybatısı, Kuzey Ege ve Batı Karadeniz’de rüzgarın kuvvetli esmesi öngörülüyor.

Ege Denizi'nde deniz suyu sıcaklığının 27-29 derece, Akdeniz'de ise 29-31 derece arasında olacağı bildiriliyor.

Tekin, çöl sıcaklarıyla ilgili iddialara dair yaptığı açıklamada, Türkiye'de bu hafta kavurucu sıcakların beklenmediğini ve mevsim normallerinin altında bir hava sıcaklığının öngörüldüğünü ifade etti. Ancak, Doğu Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve bazı iç bölgelerde sıcaklıkların 40 dereceyi aşabileceği, ama genel olarak mevsim normallerinin altında kalacağı vurgulandı.

"ÇÖL SICAKLARI TAHMİN ETMİYORUZ"

Tekin, eyyam-ı bahur sıcakları geleceğine dair iddialara ilişkin şunları söyledi:

Türk kültüründe hava tahminiyle ilgili vatandaşlarımızın kullandığı bazı kelimeler var, uzun yıllar gözleme dayalı cemre düşmesi, kırkikindi yağışları ya da pastırma sıcakları gibi. Eyyam-ı bahur da günümüzde çöl sıcakları, Afrika sıcakları olarak adlandırılıyor. Fakat bahsedildiği üzere ülkemizde bu hafta boyunca kavurucu sıcaklar ya da çöl sıcakları tahmin etmiyoruz. Sıcak hava dalgası beklentimiz söz konusu değil. Aksine ülkemizin iç kesimlerinde Karadeniz Bölgesi'nde ve Doğu Anadolu'da bölge genelinde hava sıcaklığı mevsim normalleri altında seyredecek. Batı kesimlerinde ve güney kesimlerde yer yer mevsim normalleri üzerinde olacak."

Kaynak:AA