Kapadokya'da milyonlarca yıllık yapılara kimyasal yapıştırdılar! Ağır para cezası verildi

Kapadokya'da milyonlarca yıllık yapılara kimyasal yapıştırdılar! Ağır para cezası verildi
Türkiye'nin önemli turistik mekanlarından Kapadokya'da reklam filmi için dekor oluşturmak isteyen bir firma tarihi yapıya zarar verince ağır ceza aldı.

Nevşehir'in Göreme beldesinde Güllüdere Vadisi'nde fotoğraf çeken ve Kapadokya Fotoğrafçılar Derneği üyeleri, kaya oyma yapının içinde reklam filmi hazırlıkları yaparken duvarlara kimyasal elyaf malzeme yapıştırıldığını fark etti.

kapadokyada-tepki-ceken-goruntu-firmaya-2-milyon-tl-ceza-kesildi-sf7u.webp

Dernek üyeleri duruma tepki gösterince Jandarma'ya ihbar ettiler. Olay yerine gelen Jandarma ekipleri, reklam firmasının çalışmasını durdurdu.

UZMAN EKİPLER TEMİZLEDİ

Kapadokya Alan Başkanlığından yapılan açıklamada, tarihi yapıların temizliğinin bizzat alanında uzman tecrübeli ekipler tarafından yapıldığı ve bu duruma sebep olan işletmeye para cezası kesilerek gerekli hukuki işlemleri yapıldığı belirtildi.

aa-20240816-35415335-35415316-kapad-oqdv.webp

Alanda uzman ekiplerce gerekli temizlik çalışmasının da yapıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Söz konusu alan, bugün sabah saatlerinde Kapadokya Alan Başkanlığı ile Nevşehir Restorasyon ve Konservasyon Bölge Laboratuvarı Müdürlüğü ekiplerince temizlendi. Yapıya zarar veren firmaya yaklaşık 2 milyon TL tutarında ceza kesilirken, firma yetkilileri hakkında hukuki işlem başlatıldı. UNESCO Dünya Miras Listesi'ndeki bu değerli alanın korunması adına gerekli tüm önlemler alınmış olup, Göreme Vadisi'nin bu tür olumsuz eylemlerden korunması ve gelecek nesillere aktarılması için gereken tüm çalışmalar takip edilecektir."

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)

Etiketler :