İstinaf mahkemesinden Sema Kiraz'ı öldüren İsmail Kiraz'a "iyi hal" indirimi!

İstinaf mahkemesinden Sema Kiraz'ı öldüren İsmail Kiraz'a "iyi hal" indirimi!
Şanlıurfa’da, resmi nikâhla evli olduğu Sema Kiraz’ı öldüren İsmail Kiraz’a ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. Ancak istinaf mahkemesi, katilin cezasını “haksız tahrik ve iyi hal” indirimiyle 18 yıl 4 aya düşürdü.

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Kemal Aksakal, davaya ilişkin hazırladığı tebliğnamede sanığa haksız tahrik indirimi yapılmasına karşı çıktı. 

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre, İsmail Kiraz, 2013’te Z.A’yı eve kuma olarak getirdi ve imam nikâhı kıydı. İsmail Kiraz, bu süreçte “başka bir erkekle telefonda görüştüğü” iddiasıyla Sema Kiraz’ı 27 Ocak 2016’da darp etti.

Bilinci kapalı olarak hastaneye kaldırılan Kiraz’ın yapılan muayenesinde vücudunun çeşitli yerlerinde ekimoz ve kesiler olduğu belirlendi. Buradan Balıklıgöl Devlet Hastanesi’ne götürülen ve ertesi gün taburcu edilen kadın, kocasının kardeşiyle evli olan kız kardeşinin evine götürüldü. 3 gün sonra elinde bıçakla evdekileri “hepinizi keserim” diyerek tehdit edip eve götürülen Sema Kiraz, İsmail Kiraz tarafından yeniden darp edildi.

Özel Edessa Hastanesi’ne kaldırılan Kiraz, 9 Şubat 2016’da yaşamını yitirdi. Sema Kiraz, ölmeden bir gün önce İsmail Kiraz’ın baskısıyla Eyübbiye Polis Merkezi’nde verdiği ifadede kendisini eve giren Suriyelilerin darp ettiğini öne sürdü.

Mahkeme affetmedi

Mahkeme, yargılama sonucunda sanık hakkında hiçbir haksız tahrik veya iyi hal indirimi uygulamadı ve sanığı ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırdı. Kararda, “Sanığın da maktul ile evliyken bir başkasıyla nikâhsız olarak evlilik hayatı yaşadığı, o kişiden çocuklarının olduğu, kendisi açısından normal görülen bu durumun eşinin başkasıyla ilişki yaşaması halinde haksız tahrik oluşturmasının sanığın ahlaki yapısı açısından çelişkili bir durum yaratacağı, bu nedenle haksız tahrik uygulanmasının kadın erkek eşitliğini kabul etmeyen yöre kabulü hukukça koruma altına alınması anlamına geleceği” vurgulandı.

İstinaf görmezden geldi

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 1. Ceza Dairesi, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını kaldırarak sanığa haksız tahrik indimi uyguladı ve cezayı 22 yıla düşürdü. İstinaf, iyi hal de uygulayarak cezayı 18 yıl 4 ay olarak belirledi. Katil kocanın kuma getirmesini görmezden gelen istinaf, haksız tahrik indiriminde sanığın savunmasını esas aldı. Yargıtay savcısı karara itiraz etti.

Savcı itiraz etti, son kararı Yargıtay 1. Dairesi verecek

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı Kemal Aksakal, davaya ilişkin tebliğnameyi hazırlayarak sanık hakkında tahrik indirimi uygulanmasına karşı çıktı. Son kararı, Yargıtay 1. Ceza Dairesi verecek.

 

Etiketler :