'İstanbul Uzatmaları Oynuyor' Diyen Naci Görür'den Kâbus Senaryosu:Ne Zaman, Kaç Büyüklüğünde Olacak? Hangi İlçeler Etkilenecek?

'İstanbul Uzatmaları Oynuyor' Diyen Naci Görür'den Kâbus Senaryosu:Ne Zaman, Kaç Büyüklüğünde Olacak? Hangi İlçeler Etkilenecek?
Prof. Dr. Naci Görür'den beklenen Marmara depremiyle ilgili çok önemli açıklamalar geldi. "İstanbul uzatmaları oynuyor" diyen Görür, beklenen depremin büyüklüğünü açıkladı, tahmini tarih verdi, ne kadar insanın canını kaybedebileceği ile ilgili ürküten tahminini paylaştı. Görür, depremde İstanbul'da en çok hangi ilçelerin etkileneceğini de saydı.

Deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, beklenen olası İstanbul depremi ile ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu.

İSTANBUL'DA KAÇ BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM OLACAK?

TGRT Haber'de Medya Kritik programında konuşan Görür, İstanbul'da depremin 7.2 ve 7.6 büyüklüğü arasında olabileceğini söyledi.

Görür, Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolunda 7.6 büyüklüğünde deprem olma ihtimalinin yüksek olduğunu ve bu tehdidin gözardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

Görür'ün açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle:

İKİ KOL BİRDEN KIRILIRSA 7.6'YA KADAR ÇIKMA OLASILIĞI VAR

Marmara Denizi ve Kuzey Anadolu Fayı'nın Kuzey kolunda deprem oluşacak. Bunlardan biri Adalar kolu, diğeri de Kumburgaz koludur. Bu iki kolun aynı anda kırılma ihtimali var. 1766'da 3 ay arayla kırılmış. İkisi birden kırılırsa 7,6'ya kadar çıkma olasılığı var.

jfyhjr2cqukf4zpqsdkecw.webp

DEPREMİ MUHAKKAK BEKLİYORUZ

Deniz içinden Körfez'den giren ve Tekirdağ'dan çıkan, uzunluğu 160 km olan Kuzey Anadolu Fayı'nın kuzey kolu var. Deprem tam burada. Kimi depremciler-yer bilimciler fay tartışması yapıyor. Çok merak ediyorsan bilimsel araştırmayı yap kardeşim. Halkın huzuruna çıkıp fayı konuşuyor. Marmara'da belli büyüklükte depremler olmuş ki yine olacak. 1999 depremi oldu ve 1912'de de Şarköy depremi oldu. 1766'dan beri Gölcük ile Şarköy arasında deprem olmadı. Biz buna 'deprem boşluğu' deriz. Bu kadar belirginken bu arkadaşların bu konuşmalarını yapmasını anlamıyorum. Biz bir depremi muhakkak bekliyoruz.

İSTANBUL UZATMALARI OYNUYOR

6 sene içinde artı-eksi olarak da 10 sene içinde deprem olması bekleniyor. Biz şu anda uzatmaları oynuyoruz. Marmara'da 7 ve üzerinde deprem olma olasılığı yüzde 47. Bizim deprem öncesinde ve sonrasında neler yapmamız gerektiğini konuşmalıyız. İş 'yat-çök-kapan'dan ibaret değil. Vatandaşlar ve devlet el ele verip bunun üstesinden gelmelidir.

naci-gorur-marmara-depremi-7-buyuklugunde-olursa-kiyi-bolgesinde-9-siddetinde-hissederiz-l2up.jpg

11 İLDEKİ KAYIPTAN DAHA FAZLA KAYIP OLUR

Depreme hazır olmanın en önemli bileşeni halktır. İstanbul'da, 11 ilin toplamından daha fazla can ve mal kaybı olur. İstanbul depreminde 50 binden fazla can kaybı olabilir.

CELAL ŞENGÖR'ÜN AÇIKLAMALARI

Celal Şengör dahilik ve deha arasında düşünce tarzı olan bir bilim insanı. Celal öyle ülkeyi, terk etmez. Zaten gitse şimdiye kadar giderdi. Zaten 'İstanbul'dan gideceğim' derken Çanakkale'den bahsediyor. İstanbul'da nüfus artarsa depremde daha fazla can kaybı olarak geri döner.

HANGİ İLÇELER DAHA TEHLİKELİ?

Avrupa Yakası'nda kıyıdan 10 kilometre içerisine ve Silivri'ye kadar olan alan, depremde en fazla kayıp veren yerler olacaktır. Anadolu Yakası'nda ise kıyıdan başlayıp, dolgu alanları etkilenecektir. 1999 depremi olduğunda bazı bölgelere gittik ve belediye başkanlarına 'imar ve iskan vermeyin' diye yalvardık. Tuzla ve çevresi, Kartal, Maltepe'nin denize yakın alanları etkilenebilir. Haritayı gözünüzün önüne alın ikinci Boğaz Köprüsü'ne paralel sağa sola çizgi çizin. Bu eğrinin güneyindeki alanlar depremden daha fazla etkileneceklerdir. Kuzey'inde yer alanlar ise görece daha az etkilenecektir. 7.2 ile 7.6 arasında deprem olacaktır ve bunlardan etkileneceklerdir.

Etiketler :