İran'ın ABD üslerini vurmasının ardından Hamaney canlı yayında konuştu

İran'ın ABD üslerini vurmasının ardından Hamaney canlı yayında konuştu
İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney, canlı yayında sıcak gelişmelerle ilgili açıklamalarda bulundu.

İran İslam Cumhuriyeti dini lideri Ayetullah Hamaney, dün gece saatlerinde İran'ın Irak'ta bulunan ABD üslerini vurmasının ardından canlı yayında açıklamalarda bulundu.

Hamaney, İran Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin suikastiyle ilgili de konuştu. Bölgenin ve dünyanın tarihini değiştirecek bir olay olarak değerlendirmede bulunan Hameney, "Doğru yolda ilerlemeye devam etmeliyiz. Büyük bir Kur'an dersidir bu. Allah, bizim yardımımıza geliyor." ifadelerini kullandı.

Öte yandan, askeri güce başvurulmaması temennisinde de bulunan lider "Büyük bir şey yaşandı" dedi.

"Dün gece, ABD'ye atılmış bir tokattı"

İran’ın ruhani lideri Ayetullah Ali Hamaney, kendisine en yakın isimlerden biri olan General Kasım Süleymani’nin öldürülmesi sonrası ABD’ye Irak’ta yaptıkları misilleme için “Dün gece ABD’ye atılmış bir tokattı” dedi. Hamaney, Amerikan askerlerinin bölgeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

"ABD, İran'ın düşmanıdır"

Şiilerin kutsal kenti Kum’da, Şah rejiminin 1978’de yaptığı bir katliamla ilgili bir anma töreninde konuşan Hamaney, “ABD İran’ın düşmanıdır” ifadelerini kullandı. Süleymani’nin bir suikastla öldürülmesinin ‘İran devriminin hâlâ yaşadığının göstergesi olduğunu’ belirten Hamaney, cenazedeki kalabalıkların da ABD’ye bir tokat olduğunu söyledi.

Süleymani'ye övgüler dizdi

ABD tarafından Bağdat'ta öldürülen Süleymani'ni cesaretinden de söz eden Hamaney, "Amerikalıların Filistin konusunda planları vardı. Filistin'in unutlmasını, kendi kontrolleri altında olmasını istediler. Savaşmaya, mücadele etmeye cesaret edemediler. Bu adam (Süleymani) Gazze Şeridi'nde tüm bu iddialara karşı mücadele etti ve 48 saat içerisinde İsrailliler ateşkes istediler" dedi.

Hamaney'in açıklamalarından satır başları şöyle:

Bugün de gördüğümüz gibi büyük bir şey yaşandı. Aslında bu bir devrim denilebilir. Dünyayı sarstı, tarihi değiştirdi. Bölgedeki tarihi de değiştirdi. Umuyoruz ki askeri güce başvurulmaz.

Doğru yolda ilerlemeye devam etmeliyiz. Büyük bir Kur'an dersidir bu. Allah, bizim yardımımıza geliyor.

Süleymani askeri alan kadar siyasi alanda da önemli bir isimdi. Düşmanları onu iyi tanırdı.

ABD ve diğer gayrimeşru güçlerin karşısında durmayı başardı. Bunların karşısında durup uzaklaştırmayı başardı.

Tüm şantajların ve tehditlerin, ABD'lilerin karşısında duran bir adamdı.

Amerikalıların Filistin konusunda planları vardı. Filistin'in unutlmasını, kendi kontrolleri altında olmasını istediler. Savaşmaya, mücadele etmeye cesaret edemediler. Bu adam (Süleymani) Gazze Şeridi'nde tüm bu iddialara karşı mücadele etti ve 48 saat içerisinde İsrailliler ateşkes istediler.

İçişlerine geldiğimizde hiçbir siyasi partinin yanında yer almazdı. Büyük bir devrimciydi. Hiç kimse onu kendi yanına çekmeyi başaramamıştır.

Neler oldu?

- İran, Irak'ta bulunan iki Amerikan üssüne çok sayıda füzeyle saldırdı. Irak ordusu, 17'si Ayn el-Esad üssünü 5'i Erbil'i olmak üzere toplam 22 füze atıldığını duyurdu.

- ABD tarafından ölü ve yaralı bilgisi henüz gelmezken, İran 80 ABD'li askerin öldürüldüğünü duyurdu.

- ABD Başkanı Donald Trump, attığı bir tweetle 'her şeyin yolunda' olduğunu söylerken, ABD saatiyle sabah bir açıklama yapacağını duyurdu.

- İran saldırılarının ardından ABD tarafından Bağdat'ta suikaste uğrayan İran Devrim Muhafızlarının Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani'nin cenazesi defnedildi. İran devlet televizyonu defin işlemini "İntikam saldırısının ardından" ifadeleriyle duyurdu.

- Hamaney, canlı yayında konuştu. ABD'nin İran'ın düşmanı olduğunu belirten İran İslam Cumhuriyeti'nin dini lideri, dün gecenin ABD'ye bir tokat olduğunu ifade etti.

- Adana'da bulunan ABD'nin İncirlik Hava Üssü'nde sabah saatlerinde hareketlilik yaşandı. İran'ın saldırısı sonrası İncirlik'e bir kargo uçağı iniş yaptı.

- İran, ABD'nin karşılık vermesi durumunda belirledikleri 100 hedefi vuracaklarını açıkladı. İlk hedeflerinin ise İsrail'in Hayfa kenti ve Birleşik Arap Emirlikleri'nin Dubai kenti olduğunu belirttiler.

Etiketler :