İdlib'de silahsız bölge kurulacak

İdlib'de silahsız bölge kurulacak
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Soçi'de AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, kapsamlı ve yapıcı görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Soçi'deki kritik zirvenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Putin, yaklaşık 4.5 saat süren görüşmelerde özellikle Suriye'deki durumu ve İdlib'deki gelişmeleri ele aldıklarını kaydetti.

Görüşmeler sonucunda önemli kararlar aldıklarını anlatan Putin, İdlib'de silahlı muhalefet ve hükümet güçleri arasındaki kesişme bölgesinde silahsızlandırılmış bölge kurulması konusunda mutabakat sağladıklarını vurguladı.

Rusya Devlet Başkanı, ''Militanların Halep'e ve Rusya'nın Tartus Hmeymin üslerine saldırı tehlikesi var'' diyerek devam etti.

Bölgenin 15 Ekim'den itibaren faaliyet geçirileceğini ve Rusya ile Türkiye tarafından kontrol edileceğini belirten Rus lider, El Nusra da dahil olmak üzere militan grupların bölgenin dışına çıkarılacağını vurguladı.

Silahsızlandırılmış bölgenin 15-20 kilometre genişliğinde olacağını ve muhaliflere ağır silahlarını bıraktırma kararı aldıklarını kaydeden Putin, bu yaklaşımın Suriye hükümeti tarafından da desteklediğinin altını çizdi:

''15 Ekim'de 15-20 kilometrekareye kadar silahsız bölge kuracağız. Nusra ve ağır silahlar da çekilecek. Kontrolü Rusya-Türkiye askerleri ortak sağlayacak.''

Rus lider, bugün alınan kararların uygulamaya koyulmasının Suriye'de çözüme ek ivme kazandıracağını da kaydederek, Astana formatının, çözüm sürecinin ve anayasa komitesi kurulmasının teşviki için kullanılmaya devam edeceğini söyledi.

Soçi'de Suriye konulu gerçekleşen toplantının ardından düzenlenen ortak basın açıklamasında Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şu şekilde:

'İŞBİRLİĞİMİZ GÜÇLENİYOR'

"Rusya'da bulunmaktan duyduğum memnuniyeti bir kez daha özellikle ifade etmek istiyorum. Kıymetli dostum ile bu yıl dördüncü kez bir araya gelmiş bulunuyoruz. Gerekli hallerde telefonla görüşmek suretiyle fikir teatisinde bulunuyoruz. İşbirliğimiz güçleniyor. Ekonomi alanında olumlu sonuçlar alıyoruz. Bir önceki yıla kıyasla yüzde 31'lik artışın artından bu yılın ilk yarısında yüzde 33'lük yükseliş söz konusu. Akkuyu Santrali ve Türk Akım Doğalgaz Boru Hattı Projeleri devam ediyor."

'MUHALİFLER, BULUNDUKLARI BÖLGEDE KALMAYA DEVAM EDECEK'

"İşbirliğimiz ortak siyasi hedeflerimiz temelinde güçleniyor. İdlib meselesinin Astana ruhuna uygun bir şekilde çözülmesi konusunda mutabık olduğumuzu gördük. Muhalifler ve rejim kontrolü alanları arasında silahlardan arındırılmış bir bölge oluşturması kararlaştırıldı. Muhalifler, bulundukları bölgede kalmaya devam edecek. Bununla birlikte, radikal grupların söz konusu alanda faaliyet göstermeleri engellenecek."

"Suriye'nin toprak bütünlüğüne kast eden ve Türkiye'yi tehdit eden asıl örgüt YPG'dir."

ŞOYGU: İDLİB'E ASKERİ OPERASYON DÜZENLENMEYECEK

Rusya Savunma Bakanı da İdlib'le ilgili açıklama yaptı.

İdlib'de askeri operasyonun olmayacağını kaydeden Rusya Savunma Bakanı Orgeneral Sergey Şoygu, önümüzdeki saatlerde ayrıntılarla ilgili Suriye tarafıyla mutabakatın sağlanacağını belirtti.

AKAR VE ŞOYGU, İDLİB'LE İLGİLİ MUTABAKAT ZAPTI İMZALADI

Basın toplantısı sırasında Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar'ın Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile İdlib'deki gerilimi azaltma bölgesindeki durumun normale döndürülmesi konusunda mutabakat zaptı imzaladığı açıklandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmüştü.

İki lider görüşme öncesi kameraların karşısına geçti. Erdoğan, "Siyasi, askeri, ekonomik birçok konularda fikir alışverişlerimiz birbirimizi güçlendirecek boyuttadır. Şu anda dünyanın gözü Soçi'de. Buradan çıkacak ortak bir açıklama bölgeye yeni bir umut getirecek" demişti.

Putin ise, "Görüşeceğimiz çok konu var. Bazıları komplike konular. Bunları hem gözden geçireceğiz hem de bunların çözüm yollarını arayacağız. İlişiklerimiz pozitif bir biçimde gelişiyor, ticari olarak oldukça yoğun tempoda büyüyor. Bölge güvenliği açısından da ilişkilerimiz gelişiyor. Ayrıca geniş çapta uluslararası siyasete yönelik olarak da ilişkilerimiz gelişiyor." ifadelerini kullanmıştı.

Etiketler :