Hünkar beğendi, vatandaş beğenmedi
Türkiye'de gıda fiyatları son yıllarda eşi benzeri görülmemiş oranda arttı. Gıda fiyatlarındaki artış, 2017'den sonra hızlandı. Gıda enflasyonu Aralık 2021'den itibaren daha da arttı. Türk Lirası'nın yaşadığı büyük değer kaybı sonucu her ürün büyük oranlarda zamlanırken gıda enflasyonuna bir diğer darbe Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgale başlamasıyla geldi.
Türkiye'deki gıda enflasyonu Kasım 2022'de yüzde 102 ile rekor kırdıktan sonra Aralık'ta yüzde 77'ye gerilese de, bu gıda fiyatlarının gerileyeceği anlamına gelmiyor, sadece fiyatlardaki artış hızının yavaşladığına işaret ediyor.
Peki bu artış mutfağa nasıl yansıyor? BBC Türkçe yemek tarifleriyle inceledi. Yemeğin içindeki malzemelerin fiyatlarının yıllara göre baz alınmasıyla oluşturulan listeye göre, dört kişilik yemeklerin fiyatları şöyle:
Beğendili kebap
4 kişilik: 82.6 TL
2019'da 40 TL'ydi
Tavuk güveci
4 kişilik: 73 TL
2019'da 22 TL'ydi
Menemen
4 kişilik: 30.6 TL
2019'da 10 TL'ydi
Hamsili pilav
4 kişilik: 158.8 TL
2019'da 56 TL'ydi
İzmir Köfte
4 kişilik: 67.4 TL
2019'da 28 TL'ydi.