Herkesin tükettiği dev tavuk markasında kriz: Ürünleri toplatılıyor!

Herkesin tükettiği dev tavuk markasında kriz: Ürünleri toplatılıyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen denetimlerde büyük markadan bir ürününde ölümcül bakteri tespit edildi. Raflardan toplatılma kararı alınıldı.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düzenlenen denetimler Türkiyenin büyük beyaz et üreticilerden Şenpiliç'de 'Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte' ürününde ölümcül bakteri tespit edildi.

Ürünün incelenmesi ardından üründe L monocytogenes bakterisine rastlandı ürünün toplatılması için il müdürlüklerine talimat yazısı gönderdi

raflardan-kalkiypr.jpg

RAFLARDAN KALKIYOR

Dağıtım yerlerine gönderilen bilgilendirme mesajında şu ifadeleri kullanıldı:

"Müdürlüğümüz kontrol görevlileri tarafından, İlimiz Soğucak Mah. 3. Organize Sanayi Bölgesi 6. Yol No:44 Merkez Söğütlü adresinde faaliyet gösteren Şenpiliç Gıda Sanayi Anonim Şirketi unvanlı işletmede yapılan resmi kontrolde "Şenpiliç Annemin Köftesi Piliç Kasap Köfte" (STT 10/03/2025 - Parti no: 204124) ürününden numune alınmış olup, söz konusu ürüne yapılan analiz sonucuna göre 'L. monocytogenes' içermesi sebebiyle Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği'ne uygun olmadığı tespit edilmiştir ve üretici işletmeye yasal işlem uygulanmıştır.

Söz konusu ürünün toplatılması ile ilgili firmaya tanınmış olan yasal süre bitmiş olup, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu'nun 21. Maddesinin 5. fıkrasına aykırılık tespit edildiğinden, aynı kanunun 40. maddesinin 1. fıkrasının (d) bendi gereğince söz konusu ürünlerin en kısa sürede piyasadan toplatılması gerekmektedir.

İl müdürlüğümüzce yapılan denetimlerde söz konusu ürüne rastlanılması halinde gerekli işlemlerin yapılarak Müdürlüğümüzce bilgi verilmesi hususunda gereğini arz ederim.
"

yazili-metsn.jpg

L. MONOCYTOGENES BAKTERİSİ NEDİR?

Enfeksiyona neden olan patojenik bakteriler arasında en ölümcüllerden biri olan L. monocytogenes, en virülan gıda kaynaklı patojenlerden biridir. Yapılan araştırmalar, L. monocytogenes bakterisinin en popüler gıda bakterilerinden salmonella ya da clostridium botulinuma kıyasla daha ölümcül olduğunu gösteriyor.

ABD Sağlık Bakanlığı'nın verilerine göre yalnızca L. monocytogenes bakterisinden kaynaklı ölümler yılda 300'ün üzerine çıkmakta.

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi