GÜNÜN ÖYKÜSÜ

GÜNÜN ÖYKÜSÜ
12 Ağustos 2020 tarihinde dünyada ve Türkiye'de neler oldu? İşte son 24 saatte öne çıkan başlıklar...

GÜNÜN İSMİ: DÜNYA KAMALA HARRİS'İ KONUŞUYOR

ABD seçimlerinde geri sayım başlamışken, tüm araştırma ve anketler Trump'ın kaybedeceğini gösteriyor. Yarışın "galibi" gözüyle bakılan Demokrat Biden, bu süreçte sürpriz bir hamle yaptı. Başkan yardımcısı olarak Kamala Harris'i seçti: Annesi Hintli babası Jamaikalı, yani "renkli" bir kadın! 

Biden, Harris'i ABD ve dünya kamuoyuna "yol arkadaşım" diye duyurdu. Ve mesajının daha ilk dakikalarında hem büyük destek hem de büyük tepki gördü. Tepki, tahmin edileceği üzere Trump ve taraftarlarından geldi. Destek mesajları arasında öne çıkansa Obama'nın sözleri oldu: "Biden bu seçimle seçimi garantiledi!"

Kamala Harris adı, özellikle Trump yönetiminin ırkçı, cins ayrımcı, kışkırtıcı tavrında heyecan yaratmış görünüyor. Ancak Türkiye ve Erdoğan yönetimi için tam aksini söylemek mümkün. Zira, Demokrat adayın kazanması Erdoğan için başlı başına bir sorun oluştururken, Harris bu zorluğu ikiye katlama potansiyeline sahip. Muhtemel ABD Başkan yardımcısı Harris, 1915 olaylarını "Ermeni Soykırımı" diye niteleyen tasarıya imza atmış bir isim. Erdoğan yönetimine yönelik yaptırımları desteklediği de biliniyor.

ABD'de Joe Biden, Kamala Harris'i başkan yardımcısı adayı olarak ...

GÜNÜN NABZI: BAHÇELİ "ERKEN SEÇİM YOK" DEDİ

İktidar, bir yandan dış gelişmeleri.. Ve Doğu Akdeniz başlığında Yunanistan ile patlak veren gerilimi izliyor.. Yunanistan'ın Avrupa Birliği'ni "yardıma" çağırması karşısında atacağı adımları planlıyor! Diğer yandan, içerdeki sıkıntıları aşmanın yollarını arıyor.

Çok sayıda uzman, içerde ve dışardaki sorunların Türkiye'yi bir erken seçime getireceği görüşünde. 

Ancak siyasetin ve özellikle Cumhur İttifakı'nın kilit ismi haline gelen MHP lideri Bahçeli, son açıklaması ile gündeme geldi. Bahçeli seçimin normal tarihinde, yani  2023 yılının Haziran ayında yapılacağını söyledi.  "Seçime yüzde 50 + 1 zorunluluğunu kaldıracak yeni bir sistemle gidilecek" diyenlere de "MHP olmadan olmaz" diye yorumlanabilecek bir yanıt verdi:

"Geleceğin temeli Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’yle atılmıştır. Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem özlemleri boşuna bir taleptir." 

GÜNÜN KARESİ: AKŞENER VE BABACAN "DÜŞMAN" ÇATLATTI!

Biri AKP'den diğeri MHP'den koptu. Ayrı partiler kurarak yollarına devam etti.

Her ikisi de Cumhur İttifakı'nın radarında. 

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, genel  merkezleri komşu sayılacak kadar yakın DEVA Partisi'ne "hayırlı olsun" ziyaretine gitti. Bahçeli'nin, Erdoğan tarafından da desteklenen "evine dön" çağrısına bu fotoğrafla yanıt verdi. 

Akşener ve Babacan, daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlarken de Cumhur İttifakı'ndan gelecek çağrının "karşılık" bulmayacağını ima etti. 

Akşener'den Babacan'a 'komşu' ziyareti

GÜNÜN OLAYI: PARAMIZ DÜNYANIN DİLİNE DÜŞTÜ!

Erken seçim iddialarının temelinde, hiç kuşkusuz ekonomik kriz tablosu yatıyor.

Bloomberg'in yıllık SEFALET ENDEKSİ'nde, Türkiye bu yıl da 4. sırada yer aldı. Enflasyon, işsizlik gibi kritik verilerin temel alındığı endekste Türkiye'nin önünde Venezuela, Arjantin ve G. Afrika Cumhuriyeti var.

İşte böyle bir gündemde, lira zayıfladıkça zayıflıyor. Saray'ın ilaçları işe yaramıyor!

Merkez Bankası'nın doların ateşini düşürmek için yaptığı "likidite daraltma hamlesi" sonuç vermedi. Dolar 12 Ağustos gününü de 7.30 TL civarında dolaşarak geçirdi. 

Türk Lirası’nda yaşanan ciddi değer kaybı ve bunun ekonomiye etkileri, dış basında yankı buldu. DW haberinde, gelişmeler sonucunda Erdoğan'ın "faiz artırma" konusunda ikilemde kalabileceği öngörüsünde bulundu. Yatırım danışmanları da faiz artışının "tek seçenek" olduğunu vurguladı.

Ünlü Foreign Policy Dergisi ise, aşırı harcamalara dikkat çekti. Ve Türkiye’nin "aşırı harcamaların maliyetini finans sisteminin derinlerine gömdüğünü" yazdı. 

GÜNÜN SKANDALI: TARİHİ GALATA KULESİ'NDE NELER OLUYOR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) elinden alınarak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün bünyesine geçirilen mega kentin simge yapılarından Galata Kulesi’nden inanılmaz görüntüler geldi.

Görüntülerde, ‘restorasyon’ adı altında yapılanlar, tarihi kuleyi tahrip eden yıkım çalışmaları ortaya çıktı.

Dünyanın en eski kulelerinden biri olan Galata Kulesi, UNESCO'nun da Dünya Mirası geçici listesinde bulunuyor.

GÜNÜN "GÜZELLİĞİ": METEOR YAĞMURUNU KAÇIRMAYIN

Bu gece gözleriniz gökyüzünde olsun. Çünkü, Perseid meteor yağmurunun en yoğun olduğu iki gün geldi. 12 ve 13 Ağustos gecesi çıplak gözle izlenebilecek meteor yağmurları, özellikle ışık yoğunluğunun az olduğu bölgelerde bir şölene dönüşecek. Türkiye'den de gece geç saatlerde rahatlıkla izlenebilecek o şölende, saatte 80 göktaşının düştüğünü görmek mümkün olacak. 

Perseid meteor yağmuru ne zaman saat kaçta? Perseid meteor yağmuru ...