Grip Bu Tarihte Kırıp Geçirecek! Uzman İsim Gribin Zirve Yapacağı Dönemi Açıkladı...

Grip Bu Tarihte Kırıp Geçirecek! Uzman İsim Gribin Zirve Yapacağı Dönemi Açıkladı...
Uzmanlar gripte bu yıl ağır bir tablo bekliyor. Prof. Dr. Alper Şener "Gribin koronavirüsten çıktığımız ilk kış gibi artacağını söyleyebilirim" diye konuştu.

Sonbahar ve kış aylarında sıkça görülen üst solunum yolu enfeksiyonu şikâyetiyle sağlık kurumlarına yapılan başvurularda son günlerde artış yaşanıyor. Üst solunum yolu enfeksiyonları; boğaz, burun, solunum yolları, sinüsler ve akciğerleri etkileyen bakteri ve virüs kaynaklı hastalıklar olarak tarif ediliyor.

Enfeksiyona neden olan bakteri ya da virüsler, vücuda girerek sağlıklı dokuları istila ederek hastalığa yol açıyor.

Hava sıcaklıklarındaki düşüşün ve okulların açılmasının da etkisiyle benzer semptomlar gösteren üst solunum yolu hastalıklarında ciddi bir artış yaşanıyor. Uzmanlar sonbahar ve kış aylarında özellikle gribin etkisinin ağır olacağını düşünüyor.

grip3.jpg

‘OKULLARIN AÇILMASIYLA HASTA SAYISI ARTTI, TOPLUMUN GENELİNE HIZLA YAYILACAKTIR’

Hürriyet'ten İsmail Sarı'nın konuştuğu Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı ve Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Üst solunum yolu şikayetleriyle polikliniklere başvuruda artış var. Özellikle burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve kuru öksürük…

Bunlara bir de kas eklem ağrısı ekleniyor. En çok çekindiğimiz hastalıklar grip ve koronavirüs… Bunlarda erken tanı önemli, çünkü bu tipteki üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı ilaçlarımız bulunuyor. Bu artışlar henüz en yüksek gücüne ulaşmadı ama ulaşacaktır. Özetle uçak havalandı, tam beklenen irtifaya çıkmadı…” ifadelerini kullandı.

grip2.jpg

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Funda Timurkaynak da okulların açılmasından sonra viral üst solunum yolu enfeksiyonu sayılarında artış olduğuna dikkat çekerek, “Bu doğal ve beklenen bir süreç. Havaların daha da soğumasıyla daha da artacaktır. Grip, influenza ve koronavirüsün yeni varyantı en sık karşımıza çıkması beklenen viral etkenler” dedi.

grip1.jpg

EKİM AYINDA DAHA ÇOK ARTIŞ BEKLENİYOR

Her yıl Ekim ayıyla birlikte solunum yolu enfeksiyonlarında artış olduğunu söyleyen Prof. Dr. Timurkaynak, “Maske kullanımının koronavirüs dönemindeki gibi olmadığını göz önünde bulundurmak gerek. Kışın kalabalık ortamlarda bulunmalar ve toplanmalar artıyor. Ayrıca okullar da kaynak oluşturabiliyor. Bu nedenle okullardan evlere ve ailelere, ailelerden iş yerlerine şeklinde bir yayılım oluyor. Bu da solunum yolu enfeksiyonlarını artırıyor” ifadelerini kullandı.

'ARALIK AYINDA PİK YAPACAK'

Bu yıl daha yoğun hasta görüleceğini düşünen Prof. Dr. Alper Şener, “Ağır seyrin 65 yaş üstü olacağını düşünüyorum. Özellikle gribin koronavirüsten çıktığımız ilk kış gibi artacağını söyleyebilirim. Sezonun Aralık’ta pik yapma ihtimali de çok yüksek…” dedi.

Etiketler :