Gazetecilerden gözaltılara tepki: Baskılarınız gerçeğin haberini yapmamızı engelleyemeyecek

Gazetecilerden gözaltılara tepki: Baskılarınız gerçeğin haberini yapmamızı engelleyemeyecek
Diyarbakır'da 20 gazetecinin gözaltına alınıp 8 gün sonra adliyeye sevk edilmesine tepki gösteren gazeteciler İstanbul'da basın açıklaması yaptı. Açıklamada

Diyarbakır'da 20 gazeteci çalıştıkları kurumlar ve evleri basılarak gözaltına alındı. 8 gün gözaltında tutulan gazeteciler bu sabah adliyeye getirildi. Gazetecilerin gözaltına alınmasına çok sayıda gazeteci ve basın meslek örgütleri tepki gösterdi.

Bugün ise İstanbul'da çok sayıda gazeteci Kadıköy'deki Süreyya Operası önünde bir araya gelerek bir basın açıklaması yaptı. Açıklamada toplumun baskı altına alınmak istediğinde öncelikli olarak basının hedef alındığı dile getirildi.

'Hemen her gün gazetecilere soruşturmalar açılıyor, evlerimiz basılıyor'

"Bugün de mevcut iktidar özgür basının nefesini kesmek, halkın doğru haber alma hakkını engellemek adına gazetecilere resmen savaş açmış durumda. Hemen her gün biz gazetecilere soruşturmalar açılıyor, evlerimiz basılıyor, gözaltına alınıyor, tehdit ediliyoruz" denilen açıklamada gözaltına alınan gazetecilerin 8 gün gözaltında kaldığı, dosyaya da kısıtlılık kararı getirildiği belirtildi.

'Özgür basın susturulmaya çalışılıyor'

"Yıllardır sistematik bir şekilde Kürt basınına gözaltı, tutuklama, kapatma davaları, sansürler uygulanıyor" ifadelerine yer verilen açıklamada, kadınların ve LGBTİ+’ların sesi olan kadın gazetecilerin defalarca gözaltına alındığına vurgu yapıldı. Ayrıca "Her geçen gün Özgür Basına karşı saldırılar artıyor. Yasalarla, yönetmeliklerle, gözaltılar, tutuklamalarla, polisin saldırılarıyla Özgür Basın emekçileri engellenmeye, susturulmaya çalışılıyor" denildi.

'Dezenformasyon Yasası'yla özgür basın susturulmak isteniyor'

Meclis'te görüşülmeye devam eden ve basını baskı altına alacağına dair ciddi tartışmaları da beraberinde getiren 'sosyal medya ve internet haberciliği yasası'na da açıklamada değinildi.

Açıklamanın devamı şu şekilde:

"Çeşitli genelgelerle birçok eylemde bizlerin görüntü alması yasaklanıyor, ekipmanlarımız yerlere atılarak, kırılarak çekim yapmamız engelleniyor. Ayrıca yine birçok eylemde polisin fiziki şiddetine maruz kalıyoruz. Sık sık haber sitelerimiz kapatılıyor, haberlerimiz engelleniyor. Bununla yetinmeyen devlet şimdi de 'Dezenformasyon Yasası'yla özgür basını, muhalif basını susturmak istiyor. Bizler buradan bir kez daha söylüyoruz ki baskılarınız, şiddetiniz, yasalarınız, genelgeleriniz gerçeğin haberini yapmamızı engelleyemeyecek.

Gazetecilerin davalarına katılım çağrısı

Her gün haber peşinde koşarken bir yandan da meslektaşlarımızın davalarına katılmaya, onlarla dayanışma eylemi yapmaya çalışıyoruz.

'Yaratılmak istenen karanlığa her gün çomak sokmaya devam edeceğiz'

Bu saldırılarla bir yandan halkın gerçekleri öğrenmesi, haber alma hakkı engellenmek isteniyor. Diğer yandan saraya biat eden gazeteciler yaratmak isteniyor. Bizler Özgür Basın Emekçileri olarak iktidarın gazetecileri olmayacağız. Her zaman gerçekleri yazmaya, kadınların, LGBTİ+’ların, öğrencilerin, işçilerin, halkların direnişini yaymaya, seslerini duyurmaya devam edeceğiz. Yaratılmak istenilen karanlığa her gün çomak sokmaya devam edeceğiz. Korkuları bundandır ve bizler bu korkularını gerçeğe çevireceğiz."

Fotoğraf: Umut Taştan/Twitter

Etiketler :