Erdoğan konuşmadan alandan ayrıldılar

Erdoğan konuşmadan alandan ayrıldılar
Çevre Şehircilik ve İklim Bakanlığı’nın organize ettiği ‘Millet Bahçesi İlk Fidan Dikim Töreni’ bugün düzenlendi. Törene Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yanı sıra MHP Lideri Devlet Bahçeli de katıldı. Tören alanında ilk dikkat çeken ise, katılımın düşük ve heyecansız olması oldu. Erdoğan konuşmasını sonlandırdığında alandaki her 5 kişiden 4'ü evine doğru yol alıyordu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla saat 16.00'da başlayacağı açıklanan tören bir saat kadar gecikti. Başlama saatinde meydanın dolmaktan çok uzak olduğu görüldü.

ek-fotograflar-ataturk-havalimaninda-fetih-toreni-9090-dhaphoto8.jpg

AKP ve MHP gruplarının teklifiyle İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi'nde alınan karar gereği İETT, metro, metrobüs, vapur gibi tüm toplu ulaşım araçları ücretsiz olmasına rağmen kalabalığın ayrılan alanda oldukça seyrek olduğu görüldü.

f8ce196b-010b-4116-ba90-26508c4d1f67.jpg

Yandaş medyada servis edilen yayınlarda havadan tüm meydanı kadraja alan görüntüler tercih edilmedi. Bunun yerine kalabalığın büyüklüğünün anlaşılmasını engelleyen yatay çekimler çoğunlukla kullanıldı.

ek-fotograflar-ataturk-havalimaninda-fetih-toreni-9090-dhaphoto7.jpg

Törene okullarda mevcutlu öğrenciler ve kamu kurumlarından memurların mevcutlu getirileceği yönünde talimatlar 3 gündür haber konusu oluyordu.

77a351f3-f6c3-4301-b50f-69eede37c604.jpg

Erdoğan’ın konuşması başlamadan bir çoğu alandan ayrıldı

Yıkım ihalesi ile gündeme gelen AHL’de yapılması planlanan Millet Bahçesi’ne ilişkin fidan dikim töreni İstanbul’un fethinin 569’uncu yıl dönemine denk getirildi. Törene Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Meclis Başkanı Mustafa Şentop ve Diyanet İşleri Başkanı Ali Topbaş da katıldı.

İşte, halktv.com.tr muhabirinin alandan gözlemleri şöyle;

*Tören alanında ilk dikkati çeken araçların yoğunluğu oldu. Servis aracı sayısının çokluğuna rağmen miting için AKP'li medyada kullanılan 'yüzbinler' ifadesinin çok uzağında bir kalabalık olduğu gözlendi.

d2a2ee8c-8211-40b5-8060-7c609124b25e.jpg

İl ve ilçe örgütleri desteği ile

*Kitleyi tören alanına taşıyan servis araçlarının büyük bir bölümünün kiralaması firmalar üzerinden yapılmıştı. Üsküdar, Sultangazi ve Bağcılar’dan yolcu taşıyan şoförler “AK Parti il ve ilçe örgütleri kiralamayı yaptı” dedi. AKP il ve ilçe yönetimleri yanı sıra bazı belediyelerin de araçları ile alana insan taşıdığı görüldü. İl dışından gelen otobüslerin kiralamasının ise Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı il müdürlükleri üzerinden yapıldığı kaydedildi.

Bakanlık personelinin katılımı zorunlu

*Sıra sıra dizili araçlar yalnızca İstanbul plakalı değil. Çanakkale, Bursa, Konya, Düzce, Ankara plakalı araçlar yan yana görmek mümkün. Çanakkale’den gelen otobüsten inenlerle yaptığım görüşmede “Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı personeliyiz. Tüm illerden katılımımız zorunlu tutuldu” dedi.

basliksiz-1.jpg

Liselilere ‘gelin’ formu

*Tören alanında bir grup liseli ile görüşüyorum. Münir Tınaztepe Anadolu Lisesi öğrencileri “Okulda bize form dolduruldu. Katılım zorunlu tutulmadı. Gelmek isteyen geldi” dedi. Benzer şekilde yüzlerce ilköğretim öğrencisini de alanda gördüm.

Pilav ayran 25 lira

*Alanda katılımcıların en çok şikayet ettiği konu, gündelik yaşamın da temel tartışma konusu olan pahalılık oldu. Bir tabak pilav ve ayranın 25 lira olduğunu öfke ile anlatan Halis Kara “4 kişi yesek gitti 100 lira. Simit de 5 lira. Tören alanında bir tek su var. Pahalılık her yerde” dedi.

22223.jpg

Miting alanı dolu dedi ama…

*Platformun olduğu alana doğru yürüyorum. Sunucu, “Miting alanı hınca hınç dolu” diyor. Bir an yanlış mı duydum diye etrafıma bakıyorum. Ancak saat 17.15 olmasına, yani tören 45 dakika önce başlamasına rağmen alanın büyük bir bölümü boş. Dahası, henüz Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasını dinlemeden binlerce kişinin alanı terk ettiğini görüyorum. Platformun 100-200 metre gerisindeki katılımcılarda heyecanın varlığını görmek ise pek mümkün olmadı.

94a5cd3c-047d-4a01-a8b4-404aa8c3377a-1.jpg

Konuşmalara ilgi zayıf oldu

*Törende ilk konuşmayı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum yaptı. Bakan Kurum’dan sonra sahneye MHP Lideri Bahçeli çıktı. İki ismin de konuşmasında İstanbul’un fethi vurgusu öne çıktı. Son konuşmacı ile Cumhurbaşkanı Erdoğan oldu. Yaklaşık 3 saat süren törende en coşkulu an ise Erdoğan’ın sahneye davet edildiği an oldu. Konuşmaların başlaması ile birlikte alandan çıkmaya başlayan kişi sayısının, Erdoğan’ın konuşması ile birlikte arttığı gözlendi. Erdoğan konuşmasını bitirdiğinde, alandaki her 5 kişiden 4’ü havalimanı alanından çıkmaya çalışıyordu.

18.jpg

Saymaz: Gitmeyen fişlenecek

halktv.com.tr yazarı İsmail Saymaz, twitter hesabından yaptığı paylaşımla mitingi şöyle yorumladı: ''Bugün Atatürk Havalimanı’ndaki millet bahçesinin açılışı var. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, tüm çalışanlarını katılmaya mecbur tuttu. AK Partili belediyeler okullardan, hemşeri derneklerinden otobüs kaldırıyor. Gitmeyen fişlenecek. Milletin zorla getirildiği millet bahçesi…''

ataturk-havalimani-cevresinde-hareketlilik-basladi-3686-dhaphoto6.jpg

İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nce okullara gönderilen ve halktv.com.tr'de haber konusu olan 26 Mayıs tarihli yazıda, “29 Mayıs günü Atatürk Havalimanı Millet Bahçesi’nde yapılacak olan fidan dikim etkinliği ve İstanbul’un fethinin 569. yılı kutlamalarında aşağıda ismi yazılı olan idareci ve öğretmenlerimizin görevlendirilmeleri müdürlüğümüzde uygun görülmüştür” ifadeleri kullanıldı.

Okul müdüründen öğretmenlere baskı

Okul müdürleriyle görüşen yetkililer her okuldan okulun yüzde 20’si kadar katılım beklediklerini belirttiler. Okul müdürleri ise öğretmenlerin ve öğrencilerin üzerinde baskı kurarak mitinge katılacak kişi sayısını tamamlamaya çalıştı. Bir okulun WhatsApp grubunda geçen yazışma ise okul müdürünün öğretmenlere nasıl baskı kurduğunu gözler önüne sermişti (aşağıda).

a.jpeg

Kaynak:DHA

Etiketler :