Emin Çapa CHP Liderinin anlattığı ihale yolsuzluğu iddiasının detaylarını anlattı

Halk TV programcısı Emin Çapa, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun sosyal medya hesabından paylaştığı videoda anlattığı ihale yolsuzluğu iddiasının perde arkasını tane tane anlattı. İşte Erdoğan'ın imzaladığı 6 milyar TL'lik ihalenin ayrıntıları

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu sosyal medya üzerinde video paylaştı. Kılıçdaroğlu paylaştığı videoda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tek bir imzasıyla onaylanan ihaleyle 6 milyar TL'nin 5'li çeteye peşkeş çekildiğini anlattı.

Halk TV ekranlarında yayınlanan Şirin Payzın'la Sözüm Var programında konuyu masaya yatıran gazeteci Emin Çapa ihalenin ayrıntılarını tane tane anlattı.

İhalenin "Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli Yüksek Hızlı Tren" İhalesi olduğunu aktaran Çapa şunları dile getirdi;

"İhale yapılıyor. İhaleyi bir şirket kazanıyor. Sonra ihale iptal ediliyor. 21 Ağustos 2020'de ihale tekrar açılıyor. Yalnız ikinci ihale öbür ihaleyi kazanan şirket kazanamasın, 5 şirketten birine kalsın diye '21 B' usülü ile yapılıyor.

21 B usülü şu, her isteyen giremez ihaleye. Salgın, savaş, hastalık büyük bir tehlike büyük bir felaket varsa yapılacak bir yöntem 21 B.

Savaş yok, ortalığı yakıp yıkan bir şey yok. Yüksek hızlı tren ihalesi zaten. Salgın olur, ilaç alacaksındır. O ayrı bir şey. Öyle durumlar için bu. 21 B kapsamında şu şirketler çağırılıyor. Şirketler çağırılıyor ihaleye. Herkes gelip, fiyatı düşürmesinler diye.

Kolin ve Yapı Merkezi, Limak, Özaltın, İçtaş ve Kalyon İnşaat. Kalyon'un kim olduğunu biliyorsunuz herhalde. ATV, a haber, Sabah'ın sahibi Kalyon İnşaat.

Vergi ödeme yükümlüğünden kaldırılıyor

Ardından burada bitmiyor. İhale 21 Ağustos'da yapılıyor. Resmi Gazete'de 9 Ekim'de bir şey yayınlanıyor. Bandırma-Bursa-Yenişehir-Osmaneli demiryolu yapım bedeli olan 9 milyar 449 milyon 995 bin 834 TL'lik bu ihale vergi ödeme yükümlülüğünden kaldırılıyor.

Şimdi 3 milyar 198 milyon 743 bin 127 lira verilen ihale 9 milyar 449 milyon 995 bin 834 lira veriliyor. Arada 6 milyar fark var. Yani 3 kat pahalıya veriliyor ihale. Bitmiyor. Bir de üstüne vergi ödeme yükümlülüğü kaldırılıyor. Yani diyorlar ki 'biz 3 milyara yaptıracağımız işi sana 9 milyara yaptırıyoruz. Bu arada sen bide vergi verme' deyip, üstüne bir düzenleme getiriliyor. Peki bu düzenlemeden ne oluyor. Vergisiz, gelir kaleminden muaf tutuluyorlar. "