Emekli amiral Cem Gürdeniz: Bu iddianame hukukla izah edilemez

İpek Özbey'in sunduğu Kadraj programına katılan emekli amiral Cem Gürdeniz, 104 amiralin hazırladığı 'Montrö açıklaması' hakkında hazırlanan iddianamenin, hukuka uygun olmadığını söylerken hukukun siyasallaştığını belirtti.

Cem Gürdeniz'in de arasında bulunduğu 104 emekli amiral hakkında hazırlanan iddianamede, yayımlanan 'Montrö açıklamasını' için hapis cezası istenirken Gürdeniz, "Montrö'yü korumak, güvenliğimiz için elzemdir" dedi.

Cem Gürdeniz konuşmasına şöyle devam etti:

Detay vermeye gerek bile duymuyorum. Böylesine bir oluşum, akla hayale gelmeyecek bir şey. Şunu söyleyeyim, Türkiye'nin böyle bir jeopolitik kuşatma ve ciddi bir ekonomik kriz konjonktüründeyken böyle bir iddianamenin hazırlanması akla çok değişik yorumlar, düşünceler getiriyor. Balyoz kumpasında da hatırlarsanız, iddianame yayımlanmıştı, arkasından yaşananları hepiniz biliyorsunuz. Bu tür şeyleri yaşamış, acı çekmiş bir ülke ama ders çıkarmamışız. 104 amiral basın bildirisi, her zaman söyledim, masumene bir bildiridir. Amirallerin, sıkıntılarını dile getirmesi kadar demokratik bir hak olamaz. Dünyanın her demokrasisinde bu tip açıklamalar yapılır. Bizim anayasamız, hem tekil hem toplu açıklamaya izin veren bir anayasadır. Böylesine masum bir bildiriden böylesi bir iddianameye getirmek, ciddi bir yanlış yönlendirmenin belki de kastın sonucudur. Bunu bilmiyoruz, zaman gösterecek. Böyle bir olaydan böyle bir iddianameyi çıkarmayı, kalkıp 'hukukla' izah etmek mümkün değil. Buradan bir tek şey iddia edilebilir, hukuk ve siyasetin iç içe geçmesidir. Montrö'yü savunan amirallerden biriyim. İki gün önce Rusya'ya verdiğim bir konferansta Montrö'nün Karadeniz'e verdiği faydalardan bahsettim. Montrö'yü korumak, güvenliği için elzemdir. Montrö aleyhine o kadar yorum yapıldığı dönemde savunmayacaksanız ne zaman savunacaksınız? Kalkıp bunu 'anayasal düzene tehdit haline' getirmek, akla ziyan bir durum. Tanrı, Türk milletine yardım etsin.