Değişimin ayak sesleri adliye koridorlarında hissediliyor

Değişimin ayak sesleri adliye koridorlarında hissediliyor
Türkiye seçime doğru gidiyor. Kamuoyu araştırmalarında AKP’nin gerilediği görülüyor. Ekonomide yaşanan dar boğazla birlikte iktidarın kan kaybı değişimin habercisi olarak yorumlanıyor. Olası bir değişim, adliye koridorlarında hissediliyor. İstanbul’da görev yapan hakim ve savcılar değişime giden süreçte adliyede yaşananları halktv.com.tr’ye anlattı.

Meslekte 17 yılını geride bırakan kıdemli bir savcı AKP döneminde çok zorlu günler yaşadığını belirterek, “Önce FETÖ tarafından biat etmediğimiz için sürüldük. Yetkilerimiz elimizden alındı. FETÖ gitti rahat ederiz sandık. Ancak değişen bir şey olmadı” diyor.

“Bugüne kadar birilerinin telefonuyla ya da birilerinin ricasıyla iş yapmadım” diyen savcı kaynağımız, “Ben ve benim gibi olan meslektaşlarım hep çıban olarak görüldü. Yeri geldi sürüldük, yeri geldi müracaat bürolarında görevlendirildik. Süreç böyle olunca kendi meslektaşlarımız arasında da iktidara yakın olanlar tarafından da dışlandık. Bizlerle yemekhanede, lojman bahçesinde karşılaşıp selamını esirgeyenler dahi oldu” diye konuşuyor.

‘Seçim sonucuna göre pozisyon alıyorlar’

Ancak son dönemlerde bir değişim yaşandığını gözlemlediklerini aktaran kaynağımız, “Bizlere selam vermeyen meslektaşlarımız konuşmaya başladı. Bırakın konuşmayı odalarımıza dahi geliyorlar. Sistemden rahatsız olduklarını söylüyorlar. Hukukun uygulanmadığından dahi şikayetçi olan var. Başlarda bu durumu şaşkınlıkla karşılıyorduk. Ancak konuştuğum yakın arkadaşlarım, ‘neden şaşırıyorsun ki seçim sonucuna göre pozisyon alıyorlar’ dedi. Çok haklı” diye konuşuyor.

‘Namuslu hakim ve savcılara ihtiyacımız olacak’

12 yıldır hakim olarak görev yapan bir diğer kaynağımız ise adliyedeki değişimi şu sözlerle anlatıyor:

“İstanbul Adliyesi’nde gruplaşmalar Ankara’daki kadar belirgin değil çünkü burada İstanbul Grubu denilen yapı çok hakim. Zaten muhalif hakim ve savcılar ‘sürgün’ denilen noktalarda görevli. Ancak İstanbul Grubu’na dahil olduğunu bildiğimiz isimler de şekil değiştirmeye başladı. İlk kez bugünlerde iktidarı eleştirdiklerine tanık oluyoruz. Sizlere normal gelebilir lakin bizler için oldukça ilginç bir durum bu. Yaşanan süreçten bıkmış kıdemli üstadlarımız emekli olmak istiyor. Ancak izin vermiyoruz çünkü bir değişim olduğunda en çok namuslu hakim ve savcılara ihtiyacımız olacak”

‘AKP’ye oy vermiş olabilirim…’

İstanbul Adliyesi’nde görev yapan ve AKP’li olduğu bilinen bir mahkeme başkanı ise uzun yıllardır gönül verdiği partisinin son süreçlerde yaptığı yanlışlara dikkat çekiyor. Ticaret ve tüketici mahkemelerinde iş yükünün giderek arttığını belirten başkan, “Ekonomi korkunç bir halde. 2001 krizi de böyle başlamıştı. Partideki iş bilmez adamlar bu hale sürükledi ülkeyi. AKP’ye oy vermiş olabilirim ama ben vatanımı seven biriyim. Kim ülkeyi bu halde kurtaracaksa o seçilmeli” diyor.

‘Avukatlıktan geçenler büyük sorun’

Konuştuğumuz kaynaklar yargıdaki en büyük sorunlardan birinin avukatlıktan hakim ve savcılığa geçiş yapan isimlerden kaynaklı olduğunu söylüyor. Bu isimlerin birçoğunun AKP üyesi olduğuna dikkat çeken kaynaklarımız Millet İttifakı’nın iktidar olması durumda yargıda yapılacak en önemli adımın bu isimleri ayıklamak olması gerektiğine dikkat çekiyor.