CHP'li Başarır iktidara seslendi: Mustafa Karaşahin’i can simidi olarak mı görüyorsunuz?

CHP'li Başarır iktidara seslendi: Mustafa Karaşahin’i can simidi olarak mı görüyorsunuz?
CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, tren kazalarında asıl sorumluları aklamaya yönelik açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Mustafa Karaşahin’i meclis gündemine taşıdı.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan’ın yanıtlaması istemi ile vermiş olduğu yazılı soru önergesinde, Prof. Dr. Mustafa Karaşahin’in halen bakanlığa bağlı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu üyesi olduğunu hatırlatan CHP’li Başarır, bu kişinin halen kurulda görev almasının gerekçelerini sordu.

CHP’li Başarır önergesinde;

“24 vatandaşımızın yaşamını yitirdiğini, 341 vatandaşımızın da  yaralandığı Çorlu’da meydana gelen tren kazası faciası bilir kişi heyetinde İstanbul Gelişim Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin de yer almıştır.

Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, tren kazası faciasına ilişkin NTV ekranlarına verdiği röportajda “Bir dere geçişi olduğu bu derenin kuru dere şeklinde olduğu ve altının boşaldığını gördük. Rayda herhangi bir kırılma olmadığını gördük… Lokomotif ilk geçişte yolu bozduğunu düşünüyoruz. Altı boş olduğu için yol bozuluyor. Yol geometrisi bozulunca arkadan gelen bütün vagonlar devriliyor…135 yıldır fonksiyonunu yerine getirebilen bir menfez ki başarılı bir menfez olarak görünüyor. Küresel ısınma kaynaklı mevsim değişikliklerinden dolayı çok sıcak havalar, çok yağışlı, çok soğuk havaların etkisiyle ani yağışlar sağanak yağışlar ortaya çıkıyor.” İfadelerini kullanarak Çorlu’da meydana gelen tren kazası faciasını akla ve mantığa aykırı olarak sadece doğa koşullarının üzerine yıkarak adeta sorumluları aklamıştır.

Karaşahin, geçmişte de Pamukova’da 41 kişinin hayatını kaybettiği hızlandırılmış tren kazasında bilirkişilik yapmış ve burada da TCDD yönetimini aklayarak dolaylı şekilde makinistleri suçlamıştı. Karaşahin, 2004 yılında meydana gelen Pamukova kazasından sonra TCDD yönetimi aklamasından sebep olsa gerek 2005-2012 yılları arasında Ulaştırma Bakanı danışmanı olarak görev almıştır.

Karaşahin’in danışmanlık hizmeti verdiği projeler arasında Çorlu faciasının yaşandığı hat olan Trakya Demiryolu Hattı Yenileme Projesi de yer almaktadır.

Prof. Dr. Mustafa Karaşahin halen Bakanlığınız Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır” açıklamalarına yer vererek şu soruların yanıtlanmasını istedi:

  1. Akla ve mantığa uymayacak şekilde tren kazalarının asıl sorumlularını aklayan Prof. Dr. Mustafa Karaşahin’in, Bakanlığınıza bağlı Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu üyeliğine devam etmesinin gerekçeleri nelerdir?
  2. Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, tren kazalarının sorumlularını akladığı için mi Bakanlığınız Kaza Araştırma ve İnceleme Kurulu Üyesi olarak görev yapmaktadır?
  3. Kazalarda hayatını kaybeden insanların yakınlarının aklıyla oynayan bu kişinin halen kurul üyesi olarak görev yapması ne derecede ahlaki ve vicdanidir? Bu kişinin görevine son vermeyi düşünüyor musunuz?
  4. Prof. Dr. Mustafa Karaşahin’i, olası bir tren kazasında siz dahil tüm sorumluların aklanması için can simidi olarak mı görüyorsunuz?

Etiketler :