CHP Kadına Şiddet Araştırılsın Dedi MHP ve AKP Reddetti!

CHP Kadına Şiddet Araştırılsın Dedi MHP ve AKP Reddetti!
TBMM Genel Kurulu'nda bugün kadın cinayetleri ve kadına yönelik şiddet de yer aldı. CHP'nin, kadına yönelik her türlü şiddetin araştırılmasına ilişkin önergesi, AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla TBMM Genel Kurulu'nda reddedildi.

CHP'nin kadına yönelik her türlü şiddetin araştırılmasına ilişkin TBMM'ye verdiği önergenin gündemin önüne alınarak bugün TBMM Genel Kurulu'nda görüşülme önerisi AKP ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi.

Önerinin gerekçesini açıklayan CHP Ankara Milletvekili Aliye Timisi Ersever, "Cehaletin, geri kalmışlığın, yoksulluğun, bağnazlığın resmini görmek ister misiniz" diyerek 2023 yılında yetersiz önlemler nedeniyle yaşamını yitiren kadınların listesini Genel Kurul'a gösterdi. Ersever, şunları söyledi:

"2023’ÜN İLK 10 AYINDA 253 KADIN KATLEDİLDİ 194 KADIN ÖLÜMÜ ŞÜPHELİ"

"2023 yılının ilk 10 ayında 253 kadın katledildi, 194 kadının ise ölümü şüpheli. 2022 yılında katledilen 334 kadının 154'ü evli olduğu erkek tarafından öldürüldü. Daha vahimi öldürülen 23 kadının koruma kararı vardı. Koruyamadınız. Kadına şiddette yüzde 32 ile OECD ülkeleri arasında ilk sıradayız. Ülkemizde her 10 kadından 4'ü erkek şiddeti görüyor. Bu insanlık dışı ağır tablo karşısında ne yapıyorsunuz? Kadına şiddeti ve kadın cinayetlerini önlemek için büyük bir umut olan ve bu Meclis'te onayladığımız İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çıkıyorsunuz. Kadını yok sayan diliniz, kadını yok sayan politikalarınız hız kesmeden devam ediyor.

3 gün önce yayınlanan Cumhurbaşkanlığının kadına yönelik şiddetle mücadele genelgesinde; kadına karşı şiddetle mücadele de beyan değil, kanıta dayalı bir çalışma yapacağı mesajını verdiniz. Ucu açık bu mesajın sonunun nereye varacağı konusunda endişeliyiz. Şiddet gören kadının beyanı yetmiyor mu? Kanıt için öldürülmesi mi gerekiyor?"

"ÖLÜMLER AYDINLATILMIYOR"

Sadece bu yılın ilk 10 ayında 253 kadın cinayetiyle birlikte 194 şüpheli ölümden bahsedildiğini hatırlatan Saadet Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, "Ölümlerin şeffaf bir şekilde açıklanması yerine üstünün örtüldüğüne dair şüphe duyulduğu için kamuoyu tatmin olmadı o yara açık kaldı" dedi.

"YASALAR UYGULANMIYOR"

HEDEP Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya ise şunları kaydetti:

"253 kadın cinayeti 194 şüpheli ölüm, bunların sadece sayı olmadığını söylememiz lazım. Bunlar yaşam hakları ve hayalleri sonlandırılmış kadınlar. Çözüm üretilebilir bir konu. Bütünlüklü, samimi ve gerçek bir mücadele gerektiriyor. Mesele sadece suç ve cezaya odaklı olarak çözülemez. Var olan yasaların uygulanmasıyla ilgili denetim mekanizmaları çalışmıyor. Uygulatmadığınız yasalar söz konusuyken yeni yasa yapmayın. Hala katiller ve tecavüzcüler haksız tahrik indirimi ve iyi hal indirimiyle neredeyse hiç ceza almadan çıkıyorlar. Ciddi anlamda bir zihniyet değişimine ihtiyaç var."

Kaynak:ANKA

Etiketler :