CHP Grup Başkanvekili Özel: 1,5 saat algı operasyonuyla milleti şehit haberine alıştırmaya çalıştırdılar

CHP Grup Başkanvekili Özel: 1,5 saat algı operasyonuyla milleti şehit haberine alıştırmaya çalıştırdılar
CHP TBMM Grubu, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında İdlib gündemiyle saat 14.00’te basına kapalı olarak toplandı. Toplantının ardından CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel basın toplantısı düzenledi.

Özgür Özel'in konuşması şu şekilde; 

Şehitlerimiz için yüreğimiz yanıyor. Derin bir acı duyuyoruz. Mehmetçiğimizin bir tırnağı, Türkiye'nin Suriye'de ortaya koyduğu politika sonucunda hedeflediği bütün çıkarların binde biri bile değildir. Kaybettiğimiz askerlerimize aileleriyle birlikte, sevenleriyle birlikte ağlıyoruz. Bunların son şehitlerimiz olmasını temenni ediyoruz. Yaralılarımıza acil şifa diliyoruz. Bölgede görev yapan Mehmetçiğimize de desteklerimizi iletiyoruz.

Kara haberler ulaşmaya başladığında CHP Genel Başkanı'nın talimatıyla MYK üyelerinin Ankara'dan bulunanlarının tamamıyla 3 Grup Başkanvekili olağanüstü bir toplantı gerçekleştirildi. 5-6 saat süren bu toplantı sırasında durum yakından izlenmeye, kamu yönetmiyle diyalog kurulmaya oradan bilgi alınmaya, katkı sağlanmaya ve sorumlu bir muhalefet anlayışı içinde doğru bir dil ve süreç tercih edilerek bu acı gece atlatılmaya çalışıldı. CHP'nin Sayın Genel Başkanı, ordunun milletinin ordusu olduğu bilinciyle ve ordunun Meclis'in ordusu olduğu bilinciyle ve bu konudaki anayasal duyarlılıkla, hem taziye dileklerini iletmek hem de görüş alış verişinde bulunmak üzere Meclis Başkanı'nı aradı, Sayın Meclis Başkanı'nın daha sonra müsait olduğunda döndüğü telefon görüşmesinde de ordumuzdaki kayıplar için milletimiz ve Meclisimiz adına Meclis Başkanı'na taziyelerini iletti. Ardından ertesi sabah yapılan MYK'da da bir konudaki düşüncemiz Meclis Başkanı'na ifade edilmişti, tüm vekillerimizin imzalarını taşıyan başvuru dilekçemize Meclis Başkanlığı'na başvuruda bulunduk ve bugün 14.00 için olağanüstü bir oturum talep ettik. 

Bu talebimiz iç tüzüğün 7. maddesine dayanıyordu ve Meclis'in ara vermede ve kapalı olduğu durumlarda, Cumhurbaşkanı tarafından Meclis Başkanı tarafından ve 120 milletvekilince toplantıya çağrılabileceği hükmüne dayanıyordu. Meclis Başkanı'na talebimizi ilettikten sonra, Meclis'te grubu siyasi partilere telefona bilgi vererek talebimizi ilettiğimizi söyleidk. Muhalefetten olumlu yanıt aldık. MHP'den yanıt almadık. Ancak AKP ile Meclis Başkanı'nın ağzında aynı şeyler vardı. Bu durumu olağanüstü bir durum olmadığını görmedik. Zaafiyet durumu oluşabilir diyorlardı. Bakanların programlarına bakmak diyorlardı. 

İç tüzüğün 7 günlük belirlediği bir süre var, 120 vekil başvurursa Meclis Başkanı o tarihi o tarihe uyabilir ya da 7 gün içinde başka tarih belirleyebilirdi. 

"Ateşkes için diplomatik adımlar bir an önce atılmalı"

“Biz CHP olarak 2011’den bu yana Suriye’de ne işimiz var diyoruz. Ve bugün halkın sorduğu en önemli soru İdlib’de ne işimiz vardır? Soru nettir, Mehmetçiğin İdlib’de ne işi vardır? CHP, Türkiye’nin yeni bir yol haritasına ihtiyacı olduğunu ifade etmekte. CHP olarak Türkiye Cumhuriyetine aktif bir diplomasi atağı öneriyoruz. Çatışmaların durdurulması, kanın durması, mülteci akınının durması ve aktif bir diplomasi atağı öneriyoruz. Ateşkesin sağlanması için gerekli diplomatik adımların bir an önce atılması muhataplarla doğrudan görüşmelerin yapılması gereğini bir kez daha hatırlatıyoruz.”

"Elinde tuttuğu savaş tezkeresini yetki aşımıyla yorumladığı aşikar"

Özel, “Elinde tuttuğu savaş tezkeresini yetki aşımıyla yorumladığı aşikar. Kendisine verilen 4 Ekim 2019 tezkeresi bir savaş tezkeresi değildir. Recep Tayyip Erdoğan’ın elinde bulundurduğu 4 Ekim 2019 tarihli tezkere şu anda kendisinde var olduğunu iddia ettiği yetkileri kendisine devretmemiştir” dedi.

"CHP taziye dileğini doğru makama iletmiştir"

Özel, şöyle devam etti:

“Sayın Cumhurbaşkanı tarafından bugün bir polemik konusu haline getirilmeye çalışılan Genel Başkanımızın kendisini aramadığı, kendisinin araması gerektiği yaklaşımı CHP’nin kurumsal kimliği tarafından reddedilmektedir. Ordu kayba uğradıysa ordunun sahibi millet, milletin temsilcileri Meclis, taziye makamı bir siyasi partinin genel başkanı değil, Millet Meclisi’nin tarafsız niteliğini taşıyan Başkanıdır, CHP taziye dileğini doğru makama doğru merciye en ivedilikle iletmiştir.”

Özel, basın mensuplarının sorularını da yanıtladı.

“O gece Sayın Kılıçdaroğlu’nun Milli Savunma Bakanı’yla görüşemediği doğru mu?” sorusuna Özel, “Sayın Genel Başkanımız, Sayın Genelkurmay Başkanı da aradı. Sayın Hulusi Akar’ı aramış ve sağlıklı bir bilgi almak için onların açmadığı iletişim kanalını Sayın Genel Başkanımız açma yoluna gitmiştir. Daha sonra bu geri dönüş olmamıştır.

"Siyasi kaprisi devlet geleneklerini yıkmıştır"

Bu Sayın Hulusi Akar’ın tek başına alabileceği bir karar değildir. Ancak daha sonradan anlıyoruz ki beni bütün liderler aramalıydı, benle hepsi konuşmalıydı diyen kişinin siyasi kaprisi devlet geleneklerini yıkmıştır.”

Erdoğan’ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine Özel, şunları ifade etti:

“Bugün söylüyoruz ne işimiz var bizim İdlib’de. Trump ile yaptığı telefon görüşmesini konuşurken bu telefon görüşmesindeki Trump’a verdiği bir cevabı hatırlatıp kendinin attığı kahkaha ve salondan yükselen gülüşmeler vatandaşımızın bugün yaşadığı ağır psikolojik buhrana, üzüntüye, derin yasa karşı bir duyarsızlıktır.

"Biz avukat bürolarında, rezidanslarda kurulmadık"

Geldiğimiz son noktada, ‘Benim gidecek yerim yok’ diyen Erdoğan’a şunu söyleyelim, biz buralara CHP olarak savaş meydanlarından geldik, biz avukat bürolarında, rezidanslarda kurulmadık, savaş meydanlarında kurulduk, biz partimizi kurmadan önce Amerika’ya gitmedik.”
 

Etiketler :