Çanakkale İçin Yüreklere Su Serpen Deprem Açıklaması

Çanakkale’nin Biga ilçesinde dün meydana gelen 4.6 büyüklüğündeki depremle ilgili değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tolga Bekler, yüreklere su serpen bir açıklama yaptı.

Çanakkale’nin Biga ilçesinde dün saat 16.09'da Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı Deprem Dairesi'nin (AFAD) verilerine göre, 4.6 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Tolga Bekler, yaşanan deprem hakkında değerlendirmelerde bulundu.

'HERHANGİ BİR FAYA ETKİ ETMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL'

Depremin Biga Yarımadası’nın sismotektoniği oldukça yoğun bir bölgesinde gerçekleştiğini söyleyen Prof. Dr. Tolga Bekler, “Daha önce tarihsel dönemde büyük bir depremin oluşmadığı, mikro depremlerin kümelendiği bir yerde oldu. Yaklaşık 4 Şubat gününden, 4.6 büyüklüğündeki depreme kadar büyüklüğü 0.8 ile 3.1 arasında değişen çok sayıda depremleri biz gözlemliyorduk. Bu alanda ciddi bir gerilmenin olduğu şüphesi bizde vardı. Bu da yeni bir fayın üretebileceği ya da yeni bir faylanmanın başladığıyla alakalı çalışmalara ışık tutacak nitelikte. 4.6 büyüklüğü özellikle de biz yer bilimciler için orta büyüklükte bir deprem hatta daha da küçük bir deprem.

Dolayısıyla yapısal hasar verecek niteliklere sahip değil. Bunun dışında bu deprem ana şokuyla beraber şu anda ciddi anlamda orada bir kırılmayı oluşturdu. Dolayısıyla ne kendi alanında ne de çevresindeki herhangi bir fay ya da faylara etki etmesi söz konusu değil. Dolayısıyla oldukça küçük dar bir alanda meydana gelen deprem kümelenmesinin sonucu olarak deformasyona uğramış bir alanı kapsayan bir depremle karşı karşıyayız" dedi.

Kaynak:DHA