Boğaziçi'nin kayyum rektörü üniversiteyi Avrupa Üniversiteler Birliği üyeliğinden çıkardı

Boğaziçi'nin kayyum rektörü üniversiteyi Avrupa Üniversiteler Birliği üyeliğinden çıkardı
Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi'ni kurucusu olduğu Avrupa Üniversiteler Birliği üyeliğinden çıkardı.

Boğaziçi Üniversitesi'nin kayyum rektörü Prof. Dr. Naci İnci, Boğaziçi Üniversitesi’ni kurucu üyelerinden olduğu Avrupa Üniversiteler Birliği (European University Association – EUA) üyeliğinden çıkardı.

T24'te yer alan habere göre, Naci İnci'nin kararıyla Boğaziçi Üniversitesi, son yıllarda yayımladığı çeşitli bildiriler ile Türkiye’deki akademik özgürlük ve özerklik hakkında endişelerini dile getiren EUA üyeliğinden çıkarıldı.

thumbs-b-c-72e73f82a312c26a4fa58924a02e3115.jpg

AVRUPA ÜNİVERSİTELER BİRLİĞİ

Avrupa üniversiteleri arasında koordinasyon ve iş birliğini sağlayan, Avrupa’da üniversiteleri temsil eden tek kuruluş olan EUA, 2001 yılında Avrupa Rektörleri Daimî Konferansı (CRE) ve Avrupa Birliği Rektörler Konfederasyonu’nun birleşmesi ile kuruldu.

1998-1999 akademik yılında EUA Kurumsal Değerlendirme Programına başvurarak değerlendirilen ve üyeliğe kabul edilen ilk Türk üniversitesi olan Boğaziçi Üniversitesi’ni, Marmara ve İstanbul Üniversitesi (2000-2001), ODTÜ ve Uludağ Üniversitesi (2002-2003), İTÜ, Erciyes Üniversitesi (2003-2004) ve Ankara Üniversitesi (2004-2005) izlemişti.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da halen “kolektif üye” kimliği ile Avrupa Üniversiteler Birliği’nin bir parçası. 2025 itibarıyla aralarında ODTÜ, İstanbul Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Koç Üniversitesi, Sabancı Üniversitesi, İstinye Üniversitesi, Çağ Üniversitesi, Hitit Üniversitesi ve Kadir Has Üniversite’sinin yer aldığı 56 Türk üniversitesi, EUA’nın tam veya ortak üyesi olarak birliğin listesinde yer alıyor.

Kaynak:T24