Baykal-Erdoğan Görüşmesi İçin Flaş Yorum

Baykal-Erdoğan Görüşmesi İçin Flaş Yorum
CHP'li Tezcan: Bu görüşme CHP'nin kurumsal kimliğini temsilen yapılmış bir görüşme değildir.CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı...

CHP'li Tezcan: Bu görüşme CHP'nin kurumsal kimliğini temsilen yapılmış bir görüşme değildir.

CUMHURİYET Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Bülent Tezcan, CHP eski Genel Başkanı ve Antalya Milletvekili Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmenin, CHP'nin kurumsal kimliğini temsilen yapılmış bir görüşme olmadığını belirtip, "Bunu böyle göstermeye çalışmak ya da ifade etmeye çalışmak yanlış olur" dedi.

7 Haziran genel seçimlerinde, kontenjandan birinci sıra adayı olarak gösterildiği Aydın'da CHP'den milletvekili seçilen avukat Bülent Tezcan, teşekkür ziyaretlerini sürdürüyor. Bu kapsamda partisinin Nazilli İlçe Teşkilatı'nı ziyaret eden Tezcan, bir süre partililerle sohbet etti. Tezcan, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. Partisinin eski genel başkanı Deniz Baykal'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesiyle ilgili bir soru üzerine Tezcan, "Deniz Baykal 25'inci Dönem Parlamentosu'nun en yaşlı milletvekili olması sıfatıyla geçici meclis başkanlığı görevini üstenecek. Parlamentoyu açacak ve yemin törenini idare edecek. Meclis başkanı seçilinceye kadar da bu görevi yürütecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Baykal'ı bu çerçevede görüşmek üzere davet etmiş. Bu çerçevede Baykal, Genel Başkanımız Kemal Kılçdaroğlu'nu arayıp bilgi vermiş ve onun bilgisi, oluru dahilinde dışarıda, kaçak saraya gitmeden Dışişleri Bakanlığı konutunda bir görüşme gerçekleşmiştir. Görüşme ikili bir görüşmedir. Görüşmenin ayrıntıları, sadece dışarıya aktarıldığı kadar bildiğimiz şeylerdir ve bu çerçevede Baykal, genel başkanımıza da aynı çerçevede ikili görüşmenin içeriği konusunda bilgi vermiştir" dedi.

Baykal'ın sadece meclisi açacak birisi değil aynı zamanda siyaset birikimi Türkiye'de en fazla olan siyasetçilerden biri olduğunu da vurgulayan Tezcan, "Şu an, 'parlamentonun en deneyimli milletvekilidir' diyebiliriz. Siyaset tecrübesiyle, doğal olarak güncel siyasi konularda ya da koalisyon ya da diğer benzeri hükümetin nasıl oluşacağı konusunda sohbet etmiş olabilirler. Dışarıya yansıyan anladığımız kadarıyla bu tip görüşmeler olmuş. Ancak şunun altını çizmekte yarar var. Bu görüşme söylediğimiz çerçevenin dışında bir önem atfedecek bir görüşme değildir. Bu görüşme Cumhuriyet Halk Partisi'nin kurumsal kimliğini temsilen yapılmış bir görüşme değildir. Baykal'da böyle ifade etmemiştir. Bunu böyle göstermeye çalışmak ya da ifade etmeye çalışmak yanlış olur" diye konuştu.

"ERDOĞAN, HÜKÜMET FORMÜLÜNÜ GÖRÜŞECEK POZİSYONDA DEĞİLDİR"

Erdoğan-Baykal görüşmesinden farklı sonuç çıkartmanın yanlış olduğunu da vurgulayan Tezcan şöyle devam etti:

"Recep Tayyip Erdoğan şu anda koalisyon ya da erken seçim veya azınlık hükümeti seçeneklerini görüşecek veya hangi hükümet formülü geçerli olabilir sorusunun cevabını arayacak makam, mevki ve pozisyonda değildir. Anayasal parlamenter demokrasi, cumhurbaşkanlarına birinci partinin genel başkanını atayıp hükümet kurma görevi vermekle sınırlamıştır yetkisini. Bunun dışında, hükümet kurulur, kurulmaz ona göre işlem yapar. Kurulmazsa, ikinci büyük partinin genel başkanına yani Kemal Kılçdaroğlu'na, genel başkanımıza görev vermek durumundadır. Görüşmelerin dışarıya yansıyan kısmına baktığımızda görüyoruz ki doğruysa eğer, yansıyan bir kulis bilgisi, onun için şerhli söylüyorum, resmi bir açıklama olmadığı için, şayet 'Erken seçimi istiyorum' veya şu ya da bu koalisyon olur ve yahut bu koalisyon olmaz şeklinde muhtelif değerlendirmelere Erdoğan giriyorsa, bu önümüzdeki süreçte, geçmişte yarattığı krizi devam ettirmek niyetinde olduğunu gösterir. Türkiye buradan bir yere varmaz bunun altını çizmek lazım."

"KRİZE DEĞİL ÇÖZÜME ODAKLANDIK"

Partisinin Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama konusunda yoğun çaba harcayacağından kimsenin şüphe duymamasını isteyen Tezcan, "Genel Başkanımız da bu görevi aldıktan sonra muhtelif seçenekleri hayata geçirecektir. Krize değil, çözüme odaklandık. Türkiye'de bu parlamentodan milletin arzu ettiği şekilde çok sayıda hükümet çıkabilir. Tek bir seçenek yoktur. Hiç kimse tek bir seçeneğe bunu sıkıştırmasın. Türkiye'nin hayrına olabilecek bir hükümeti kurabileceğimize inanıyorum" dedi.