Baydemir: O Binada Ölenler Sizsiniz

Baydemir: O Binada Ölenler Sizsiniz
HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu.TBMM Genel Kurulu'nda söz alan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Cizre'de insanların öldüğünü söyleyerek kürsüye vurup ağladı. HDP Grup Başkanvekili...

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, TBMM Genel Kurulu'nda konuştu.

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, Cizre'de insanların öldüğünü söyleyerek kürsüye vurup ağladı. HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel'in sataşmadan dolayı sık sık söz istemesi üzerine de tartışma çıktı.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Osman Baydemir, partisinin sokağa çıkma yasaklarıyla ilgili Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'nin kararlarının neden uygulanmadığının araştırılması için verdiği öneri hakkında söz aldı. Baydemir, Cizre'de bir apartmanın bodrum katında bulunan 24 sivilin güvenli bir şekilde hastaneye taşınmasını sağlamaya çalıştıklarını söyledi.

HDP'li Baydemir, "Ambulanslar yola çıktı ama şu anda gelen haberler o bina ateş altında ve binanın çökme riski var. Allah aşkına, Muhammed aşkına, her neye inanıyorsanız, onun aşkına o binada ölenler sizsiniz, siz siz siz. O binada ölenler MHP sırasıdır, HDP sırasıdır, CHP sırasıdır, AKP sırasıdır, Allah'tan korkmuyor musunuz? Edi bese, edi bese, edi bese. Daha ne kadar ölüme sessiz" diyerek sözlerini tamamlayamadan kürsüye vurup ağlamaya başladı.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay bunun üzerine 'Allah'tan korkmuyor musunuz?' cümlesinden dolayı sataşma olduğunu ve söz istediğini söyledi. Kürsüye çıkan Akçay, "Bu nasıl bir sözdür? Siz Allah'tan korkmuyor musunuz? Otuz küsur yıldır beşikteki bebeler, ana karnındaki çocuklar, kadınlar, masumlar, on binlerce insan, askerimiz, polisimiz katledilirken, şehit edilirken siz Allah'tan korkmadınız mı? Bunlara destek verirken hala, Allah'tan korkmuyorsunuz siz" dedi. AKP Grup Başkanvekili İlknur İnceöz de Osman Baydemir'in sözlerinde sataşma olduğu gerekçesiyle söz istedi ve 2 dakika konuştu.

ÇAĞLAR DEMİREL 4 KEZ 'SATAŞMA'DAN DOLAYI SÖZ İSTEDİ

Daha sonra HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel, hem Osman Baydemir'in şahsına hem de HDP gruba yönelik sataşma olduğunu belirterek Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın'dan 4 kez söz istedi. Meclis Başkanvekili Aydın, Baydemir'e sataşmadan dolayı 2 dakika süre verdi. Çağlar Demirel, bunun üzerine Meclis Başkanvekili Aydın'a "İç tüzüğü uygulamaya davet ediyorum. Zamanında vermediniz. 4 kere sataşmadan dolayı söz istiyoruz" dedi. Başkanvekili Aydın ise "Ben İçtüzük'ü uyguluyorum, ben gayet iyi uyguluyorum, İçtüzük'ü biliyorum. Her ağzınıza geleni söyleyeceksiniz, siz her şeyi söyleyeceksiniz, ondan sonra da karşı bir şey söylendiği zaman 'Herkes bize sataştı' diyeceksiniz. Böyle bir şey olur mu? Böyle bir şey var mı ya. Bırakın Allah aşkına" dedikten sonra tekrar Osman Baydemir'e şahsına yönelik sataşmadan dolayı söz verdi. Demirel ise grup adına sataşmadan dolayı da konuşacaklarını söyleyince tartışma uzadı.

BİRLEŞİME ARA VERİLDİ, TARTIŞMA BİTTİ

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, daha sonra "Ülkenin bölünmez bütünlüğünü milletin temsilcileri olarak hep birlikte bu Anayasa'ya uygun bir şekilde korumak ve muhafaza etmek durumundayız, savunmak durumundayız. Lütfen güvenlik güçlerine, Hükümete, devlete söylenenlerin bir kısmını da terör örgütüne karşı hep birlikte söyleyelim, burada meşru vasıtaları değil, terörü hep birlikte lanetleyelim, kınayalım" diyerek birleşime 10 dakika ara verdi.