Baro teklifi Meclis'te: İşte tartışmalı teklifin ayrıntıları

Baro teklifi Meclis'te: İşte tartışmalı teklifin ayrıntıları
Çoklu baro sistemini öngören kanun teklifi Meclis'te. Avukatlar ise tepkili. Teklifin Meclis'e geldiği gün avukatlar Çağlayan'daki İstanbul Adliyesi'nde toplandı. İşte o tartışmalı teklifin ayrıntıları...

halktv.com.tr Haber Merkezi

Çoklu baro sistemini öngören kanun teklifi Meclis’e geliyor. AKP Grup Başkanvekili Cahit Özkan tarafından sunulan kanun teklifinde; 5 binin üzerinde avukata sahip olan barolarda 2 bin avukatın yeni bir baro kurmasına olanak sağlaması öngörülüyor.

Yeni düzenlemede baronun kurulmasında aranan asgari 2 bin avukatın altına düşülmesi hâlinde Türkiye Barolar Birliği (TBB), asgari sayının tamamlanması için baroya 6 ay tanıyacak. Bu süreçte 2 bin avukat sayısı tamamlanamazsa Birlik, baronun tüzel kişiliğine son verecek.

Yirmi altı maddelik kanun teklifinin gerekçesinde, “Kalabalık barolarda avukatlık hukukuna ilişkin iş ve işlemlerin yürütülmesinde gecikmeler meydana gelebilmektir. Teklifle, avukat sayısı fazla olan barolarda baro hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülebilmesi amacıyla aynı ilde birden fazla baronun kurulabilmesi imkanı getirilmektedir” ifadeleri kullanıldı.

TBB başkanının olağanüstü seçimle değiştirilmesinin önüne geçiliyor

Teklifin yasalaşması durumunda, göreve ne zaman geldiğine bakılmaksızın baro seçimleri 2020 yılının ekim ayında, Türkiye Barolar Birliğinin seçimleri ise 2020 yılının aralık ayında yapılacak. Bununla birlikte Türkiye Barolar Birliği organlarında olağanüstü genel kurulla seçim yapılmasının da önü kesildi. Böylece teklif kabul edilirse TBB Başkanı Metin Feyzioğlu’nun olağanüstü seçimle değiştirilmesinin de önüne geçilmiş olacak.

İstanbul, Ankara ve İzmir'in etkinliği azaltılıyor

Baroların TBB genel kuruluna göndereceği delege sayısında da değişikliğe gidiliyor. Düzenlemeye göre baro başkanı dahil, her baro TBB genel kuruluna en az dört delege gönderecek. Bu sayının dışında, her baroya kayıtlı avukat sayısına göre ilave delege seçilebilecek. Kanun teklifinde öngörülen delege sayılarına göre, her 5 bin üye için bir delege seçilecek.

Ancak bununla birlikte 4 bin 900 avukatın kayıtlı olduğu baro ile 80 avukatın kayıtlı olduğu baro, TBB genel kurulunda aynı sayıda delegeyle temsil edilecek. Bununla birlikte daha önce 100’den sonraki her 300 üye için birer delege seçilirken, kanun teklifinin kabul edilmesi durumunda üye sayısı 100’ün üzerinde olan barolarda her 5 bin üyenin bir delege ile temsil edilmesi sağlanacak. Bu durumda İzmir, Ankara ve İstanbul gibi büyük baroların TBB’deki etkinliği azaltılmaya çalışacak.

Kılık kıyafet ve staj düzenlemesi

Avukatların duruşmalarda giymesi zorunlu olan cübbelerde de değişikliğe gidiliyor. Buna göre TBB tarafından şekli belirlenen cübbe dışında başka bir zorunluluk olmayacak.

Stajyerler için de düzenlemeler getiren teklife göre, aynı ilde birden fazla baro bulunması hâlinde staj başvurusu o ildeki herhangi bir baroya yapılabilecek. Öte yandan stajın ikinci altı aylık kısmı, staj yapılan baroya kayıtlı bir avukatın yanında yapılabilecek.

Etiketler :