Balığın kendisi bile dayanamayıp ölüyor: Sakın tüketmeyin!

Balığın kendisi bile dayanamayıp ölüyor: Sakın tüketmeyin!
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tanser Tanrıkul, İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri ile ilgili yaptığı araştırmaların sonuçlarını paylaştı.

İzmir'in Bayraklı ilçesi Turan bölgesinde 20 Ağustos'ta sahile vuran ölü balıklar ve oluşan kötü koku nedeniyle temizlik çalışmaları devam ediyor. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi dekanı Prof. Dr. Tansel Tanrıkul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin 1970'lerden bu yana sürdüğünü ve artan nüfus ile kentleşmenin bu sorunu daha da derinleştirdiğini belirtti. Körfezdeki ölen deniz canlıları üzerinde araştırmalar ise devam ediyor.

Sakın tüketmeyin... Balığın kendisi bile dayanamayıp ölüyor! - Resim: 1

Bu yıl dünya genelinde deniz suyu sıcaklıklarının arttığını kaydeden Tanrıkul, "İzmir Körfezi'nin içerisinde bir kirlilik olmasından dolayı bu global ısınma körfezimize çok daha etkili bir şekilde yansıyor. Bunun sonucu olarak balıklarda ölümler meydana geliyor. Çünkü balıkların yaşam ortamı bozuluyor. Ölümün önemli nedenlerinden biri kirliliğe bağlı olarak sıcaklığın yükselmesiyle balığın çevresel etkenlere karşı toleransının düşmesi. Sıcaklık artıyor ve oksijen miktarı düşüyor." dedi.

balikk.png

"TÜKETİLMESİ HALİNDE CİDDİ ZEHİRLENME VAKALARIYLA KARŞILAŞILABİLİR"

İzmir Körfezi'nde geçmişte de lokal balık ölümlerinin yaşandığını ancak bu yıl ölümlerin görüldüğü alanın genişlediğini aktaran Tanrıkul, ölen balıkların çoğunun dibe ya da yarı dibe bağımlı türlerde olduğunu saptadıklarını ifade etti.

Tanrıkul, şunları kaydetti:

"Bizim daha çok gördüğümüz sargoz, çipura, lidaki, isparoz, dil ve mırmır gibi dibe bağlı yaşayan balıklar ölüyor. Bunun haricinde kefal gibi orta sularda gezen hatta çevre kirliliğine çok dayanıklı olan türler dahi artık yaşamını devam ettiremiyor. Onlar içerisinde de ölümler var. Bununla beraber levrek gibi tamamen etçil olarak beslenen hem su yüzeyinde hem suyun dibinde etçil avcılıkla beslenen balıklarda da ölümler var. Ancak kefal ve kaya balıkları gibi çevre kirliliğine çok dayanıklı türlerin dahi etkilenmesi olayın ciddiyetini gösteriyor."

Ölümlerin İzmir Körfezi'ndeki balık popülasyonunu olumsuz etkilediğini aktaran Tanrıkul, sonbahar aylarında sıcaklıkların düşmesiyle su altı yaşamının normale döneceğini tahmin ettiklerini anlattı.
Körfezden tutulan balıkların tüketilmemesi gerektiğine de dikkati çeken Tanrıkul, "Ölen balıklar taze dahi olsa tüketilmemesi gerekiyor. Çünkü bunların üzerindeki mikrobiyolojik ve kimyasal yük çok fazla. Balığın kendisi zaten dayanamayarak ölüyor. İnsanların tüketmesi halinde ciddi zehirlenme vakalarıyla karşılaşılabilir." diye konuştu.

balik2.png

Kaynak:Anadolu Ajansı (AA)