Bakanlık alarm verdi: Tüm köy karantinaya alındı giriş çıkışlar yasaklandı

Adana'nın Feke ilçesinde yapılan incelemeler sonucu köy ani bir karar ile karantinaya alındı. Köyde aşılama çalışması başlatıldı. İşte detaylar...

Adana'da Feke ilçesine bağlı Oruçlu köyünde 17 Temmuz'da yaşanan yaşanan bir büyükbaş hayvan ölümü üzerine yapılan inceleme sonucunda, hayvanda şarbon hastalığı olduğu tespit edildi.

adanada-sarbon-hastaligi-tespit-edildi.jpg

Medyatava'nın haberine göre Adana Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü tarafınfdan tespit edilen hastalığın ardından harekete geçen Feke İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tüm köyü karantinaya aldı. Hayvan giriş çıkışlarının da yasaklandığı köyde aşılama çalışması başlatıldı.

669c1f50641b0.jpg

ŞARBON NEDİR?

Şarbon hastalığı, insanlara da bulaşabilen Bacillus Anthracis adlı bakterinin yol açtığı sığır, koyun, keçi gibi ot yiyen hayvanlarda görülen ölümcül bir bakteriyel enfeksiyon hastalığıdır. Zorlu fiziksel ve kimyasal çevre koşullara son derece dayanıklı olmasıyla bilinen Bacillus Anthracis mikrobu, ancak yüksek ısıda ölebilir.

117448.jpg

Hayvanlarda sindirim, solunum ya da derideki çizik, sıyrık ve yaralar yoluyla mikrobun vücuda girmesi sonucu oluşan hastalık, hayvanlardan insanlara da enfekte olmuş hayvan etinin tüketilmesi ya da hastalıklı hayvanlarla direkt temas edilmesi halinde bulaşır.

Vücuda girdikten sonra üremeye başlayan bakteri protein yapısında toksinler salgılar ve bu toksinler oldukça ölümcüldür. Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebilir fakat tedavinin etkili olması için tedaviye olabildiğince erken başlanmalıdır.