Bahçeli Apo için 'Gerekirse umut hakkı kullanımı' dedi. Umut Hakkı nedir?

Bahçeli, terör örgütü elebaşı Öcalan'a ikinci kez çağrı yaparak "Meclis'te konuşsun örgütü tasfiye ettiğini duyursun" dedi. Ayrıca "Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin önü de açılsın" dedi. Umut hakkının ne olduğu konusu gündem oldu.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, bugün partisinin grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu. Bahçeli, terör örgütü PKK'nın elebaşı Abdullah Öcalan’a yönelik ikinci kez çağrıda bulundu.

"TBMM'DE DEM GRUP TOPLANTISI'NDA KONUŞSUN"

Bahçeli, İmralı Adası’ndaki cezaevinde bulunan Öcalan'ın "tecridinin" kaldırılması durumunda Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde DEM Parti'nin grup toplantısında konuşma yapması gerektiğini vurguladı. Bahçeli, "Tecridi kaldırın, Meclis’te hesap versin" şeklinde ifadeler kullandı.

"GEREKİRSE UMUT HAKKI KULLANIMI.."

Bahçeli Abdullah Öcalan'la ilgili konuşmasının bir bölümünde ise "Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lavedildiğini haykırsın. Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın. Adres İmralı'dan DEM'e uzansın." ifadelerini kullanarak 'umut hakkı' konusuna dikkat çekti.

UMUT HAKKI NEDİR?

Türkiye'de umut hakkı, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile düzenlenmiş olup mahkûmların ceza sürecindeki davranışlarını göz önüne alarak, belirli bir süre cezaevinde kalan ve iyi hal gösteren kişilerin koşullu salıverilme talebinde bulunmasına olanak tanıyann bir hak olarak tanımlanır.

Umut hakkı, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılan mahkumların belirli bir süre sonra cezalarının yeniden değerlendirilmesini ve rehabilitasyon süreçlerine tabi tutulma olasılığını kapsar. Ceza hukukunda önemli bir yer tutan bu hak, mahkumların iyi hal ve davranışlarını göz önünde bulundurarak, kanunla belirlenen koşullar çerçevesinde koşullu salıverilme şansını değerlendirmeye olanak tanır. Ancak, umut hakkı her mahkum için geçerli değil; yalnızca belirli kriterleri karşılayan mahkumlar bu haktan yararlanabiliyor.

BAHÇELİ APO İLGİLİ NE DEDİ?

Devlet Bahçeli bugün grup toplantısında Apo ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

"TBMM'de her meselenin ele alınıp milli akılla çözümü mümkün ve mecburidir.
Eğer terörsüz bir siyaset, ülke, gelecekte herkes ittifak halindeyse o halde gövdemizi koymaya varız.
Türkiye'ye getirilirken her türlü hizmete hazırım diyen teröristbaşı buyursun, terörün bittiğini, örgütün tasfiye edildiğini tek taraflı ilan etsin.
Bu çağrımı henüz anlamayanlar çok sayıda.
Türkiye Yüzyılı'nda terörü sıfırlamak amacına matuf ikinci hüküm cümlem şöyledir: Şayet teröristbaşının tecridi kaldırılırsa gelsin, TBMM'de DEM Grup Toplantısı'nda konuşsun.
Terörün tamamen bittiğini ve örgütün lavedildiğini haykırsın.
Bu dirayeti gösterirse umut hakkının kullanımıyla ilgili yasal düzenlemenin yapılmasının önü de ardına kadar açılsın.
Adres İmralı'dan DEM'e uzansın."

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi