Asgari ücret 2 bin 324 lira olarak belirlendi

Asgari ücret 2 bin 324 lira olarak belirlendi
Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrası Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk açıklama yapıyor. Asgari ücret 2 bin 324 lira olarak açıklandı

Asgari Ücret Tespit Komisyonu toplantısı sonrası açılama yapan Çalışma Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, patron sendikasının imzasıyla oy çokluğuyla alınan karara göre asgari ücretin 2020 yılı için brüt 2 bin 943 lira, net 2 bin 324 lira olarak belirlendiğini açıkladı.

Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, yaptığı konuşmada belirledikleri tutarın 2 bin 578 lira olduğunu ve işçi kesimi olarak kararın kabul edilemez olduğunu belirterek toplantıyı terk etti.

Patronları temsil edenler ise verilen karardan memnun olduklarını dile getirdi.

Bakan Selçuk, işçi temsilcilerinin muhalefet ettiği karar hakkında "İşçilerimizi enflasyona ezdirmeyeceğiz sözümüzü tuttuk" diyerek toplantıyı sonlandırdı.

DİSK'ten ilk açıklama

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretle ilgili ilk açıklamayı Twitter üzerinden yaptı. Çerkezoğlu, belirlenen asgari ücretin insan onuruna yaraşmadığını ifade etti.

Çerkezoğlu'nun açıklamaları şöyle:

Asgari Ücret Tespit Komisyonundaki hükümet ve işveren çoğunluğu ile, bir kez daha insan onuruna yaraşmayan bir asgari ücret belirlenmiştir

 

Asgari ücret hesabında uluslararası standartlara uyarak işçinin ailesinin hesaba katılması zorunluluğu bir yana, işçinin sadece kendisinin asgari yaşam maliyetini bile karşılamayan bir asgari ücret, oy çokluğu ile belirlenmiştir.

 

Asgari ücretteki ayda 304 liralık, günde 10 liralık "artış", işçilerin çarşıda, pazarda, faturalarda karşı karşıya kaldığı zamları telafi etmekten uzaktır.

"Hükümet işveren birliği ile belirlendi"

Belirlenen rakamın insan onuruna yaraşır bir ücret olmadığını söyleyen Çerkezoğlu, “Bir kere daha Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda işveren ve hükümetin birlikte verdiği kararla insan onuruna yakışır bir asgari ücretten çok uzak, enflasyon karşısında değer kaybeden bir ücret belirlenmiş oldu. Biz asgari ücretin gerçek bir toplu pazarlık ile belirlenmesi gerektiğini, uyuşmazlık durumunda grev hakkımızın olması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu böyle olmadığı içindir ki sürekli işverenler ve hükümet tarafından açlık sınırının bile altında bir ücret reva görülüyor” dedi.

"Mücadelemizi sürdüreceğiz"

Asgari ücrete aylık 300 günlük 10 TL gibi bir artış yapıldığını ifade eden Çerkezoğlu, “Bu ücret bir yıl boyunca çarşıdaki, pazardaki gerçek enflasyonun çok altında. Belirlenen rakam, bırakın işçinin ailesi ile birlikte yaşamasını tek bir işçinin yaşaması için gerekli olan asgari geçim maliyetinin de çok altında. Dolayısıyla böyle bir asgari ücret kabul edilemez. Biz insan onuruna yaraşır bir asgari ücret mücadelemizi sürdüreceğiz” diye belirtti.

Sendikalı, sendikasız bütün işçileri omuz omuza mücadeleye çağıran Çerkezoğlu, mücadele programlarını önümüzdeki günlerde açıklayacağını aktardı.

Twtitter'dan da açıklama yapan Çerkezoğlu,

"Kanal İstanbul'a 110 milyar TL gömmek isteyenler işçiye günlük 10 TL zammı reva görmüş, asgari ücretten vergi almamayı çok görmüştür" ifadelerini kullandı

Öte yandan Çerkezoğlu katıldığı bir radyo yayınında "Bu ücretle değil bir işçinin ailesini geçindirmeyi, tek başına bile geçinemez" diyerek durumun vehametini ortaya koydu.

Etiketler :