AKP, sosyal medya için yeni yollar deniyor

AKP, sosyal medya için yeni yollar deniyor
AKP Merkez Yürütme Kurulu toplantısında, genel başkan Tayyip Erdoğan'a 92 sayfalık dijital medya raporu sunuldu.

Hürriyet'ten Gizem Karakaş'ın haberine göre raporun sunumunu AKP Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal yaptı.

Ünal sunumunda 16-23 yaş olan ve Z kuşağı olarak adlandırılan nesilden 7 milyona yakın gencin 2023’te ilk kez oy kullanacağını belirtti. Z Kuşağı için "Onların içinde doğdukları yeni medya düzeni, veri ve içerik sağlayıcılar tarafından devlet otoritesi, egemenliği ve siyaseti de aşan bir meydan okumayla karşımıza çıkmaktadır. Buna cevabımız dijital Türkiye ile olmalıdır," diyen Ünal, şunları kaydetti:

Acun Ilıcalı örneği

"Youtube’da bir günde ünlü olan şarkıcılar milyonlarca kez izleniyor. Acun Ilıcalı’nın hiçbir televizyon kanalında ulaşılamayacak biçimde Instagram canlı yayınında anlık 3 milyon seyirciye ulaşması medya düzenindeki değişime bir örnek. Z kuşağı için sosyal medya çok önemli. Eğer belirttiğimiz gibi oy verme davranışı dijital mecralar tarafından doğrudan manipüle edilebiliyorsa, bunun örneklerini açıkça ortaya koyan belgesel filmler Cambridge Analytica vakasını bizlere anlatıyorsa, bu yeni Z kuşağı genç seçmen kitlesi başta olmak üzere tüm kullanıcılar yeni bir farkındalıkla donatılmalıdır."

Yasaklar da unutulmadı

Rapora göre AKP'nin sosyal medya planı 4 aşamadan oluşuyor. İlk aşama "Etik farkındalık oluşması; 12 maddelik etkin kuralların daha iyi kullanılması," olarak tanımlanıyor. 'Dijital farkındalık' denen 2. aşama ise Z kuşağına yönelik farkındalık çalışması yapılması ve dezenformasyonla sözde mücadele edilmesi.

3. aşama için “Yerel ve küresel farkındalıkla ilgili yasallaşma fazına geçiş sağlanacak," denirken, son aşama ise 'yasal düzenlemenin yapılması' olarak tariflendi.

Yasal düzenlemeden kasıt ise sosyal medyaya getirilecek yeni yasaklar. Raporda kanun çalışmasının hazırlıklarının başladığı ifade edildi ve şu değerlendirmeye yer verildi: "Fransa’da sosyal medyada bulunan “zararlı” içeriklerin 60 dakika içinde kaldırılmasını zorunlu yapan kanun var. Ülkemizde de sosyal medyayı terör örgütlerinin amaçlarına hizmet edecek, nefret, tehdit, taciz, hedef gösterme gibi suçları işleyecek şekilde kullananlara karşı tedbirler öngören geniş bir kanun tasarısı hazırlama ihtiyacı hasıl olmuştur."

Etiketler :