AKP Can Atalay'ın Vekilliğini Düşürecek Mi? Gözler 16 Ocak Sonrasında

AKP Can Atalay'ın Vekilliğini Düşürecek Mi? Gözler 16 Ocak Sonrasında
Birgün yazarı Nurcan Gökdemir AYM kararına rağmen tahliye edilmeyen Can Atalay'ın vekilliğinin düşürülebileceğini yazdı. Anayasadaki maddeye dikkat çeken Gökdemir, "İktidar, muhaliflerinin cezalandırılması konusunda istediğinde rahatlıkla kullanabilmek için bu maddeyi elinde tutmaktan vazgeçmedi" diye yazdı.

Birgün Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir "Gözler 16 Ocak sonrasına çevrildi" başlıklı yazısında Yargıtay'ın Can Atalay kararına dikkat çekti "TBMM’nin Atalay’ın milletvekilliğinin düşürmesi ihtimali güçlü görünüyor" diye yazdı.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'un tavrının merak edildiğini belirten Gökdemir "16 Ocak sonrası TBMM Genel Kurulu’nda Atalay kararının okunması ihtimalinin güçlü olduğu ifade ediliyor" diye yazdı.
Tartışmaların etrafında şekillendiği iki Anayasa hükmüne dikkat çeken Gökdemir'in yazısının ilgili bölümleri şöyle:

"Biri milletvekili dokunulmazlığını düzenleyen 83. Madde, diğeri de temel hak ve hürriyetlerin kötüye kullanılamamasına ilişkin 14. Madde…

İktidarın, muhaliflerinin cezalandırılması konusunda istediğinde rahatlıkla kullanabilmek için bu maddeyi elinde tutmaktan vazgeçmedi.

83. Maddede milletvekillerinin dokunulmazlığına ilişkin şu hükme yer veriliyor:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi hakkında, seçiminden önce veya sonra verilmiş bir ceza hükmünün yerine getirilmesi, üyelik sıfatının sona ermesine bırakılır; üyelik süresince zamanaşımı işlemez."
83. Madde bu dokunulmazlık zırhının kullanılmasını sadece 14. Maddedeki durumların engellediğini de içeriyor.

14. madde ise şöyle:

“Anayasa’da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve laik Cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz...”

14. MADDE DEĞİŞTİRİLMEDİ

Can Atalay’ın Türk Ceza Kanunu’nun 312. Maddesindeki “Hükümeti ortadan kaldırmaya teşebbüse yardım” suçlamasıyla 18 yıl hapis cezasına çarptırılması gerekçe gösterilerek tahliye edilmesi engelleniyor. Bunun 14. Madde çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği iddia ediliyor.
Can Atalay hakkındaki karar önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu’nda okunup milletvekilliği düşürülecek büyük olasılıkla…"

Etiketler :