ABD-Türkiye İlişkilerini Sarsmıştı, ABD Konsolosluk Görevlisi Metin Topuz Serbest Bırakıldı

ABD-Türkiye İlişkilerini Sarsmıştı, ABD Konsolosluk Görevlisi Metin Topuz Serbest Bırakıldı
ABD ile Türkiye arasında büyük bir gerilime sebep olan konsolosluk çalışanı Metin Topuz'un serbest bırakıldığı duyuruldu. Tahliyenin zamanlaması dikkat çekti.

Bloomberg, ABD’nin İstanbul başkonsolosluğunda irtibat görevlisi olarak çalışan ve ‘FETÖ’den tutuklu Metin Topuz’un serbest bırakıldığını duyurdu.

ABD’nin İstanbul Başkonsolusluğu eski çalışanı Metin Topuz’un serbest bırakıldığı bildirildi. İki ülke arasında diplomatik soruna yol açan tutuklamanın kahramanı Topuz’un şartlı tahliyeden yararlandığı bildirildi. Topuz sekiz yıl dokuz ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

metin-topuz9.jpg

İstanbul'daki konsoloslukta Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi için irtibat görevlisi olarak çalışan Topuz, 2016'daki darbe girişiminin ardından terörle bağlantılı suçlamalarla 2017'de tutuklanmıştı. ABD diplomatik misyonu suçlamaları alenen reddederek Topuz’un serbest bırakılmasını talep etmişti.

metin-topuz3.jpg

Bloomberg'de yer alan haberde, “Haber, Erdoğan'ın hükümetinin Biden yönetiminden F-16 savaş uçakları istediği ve yabancı fonları çekmeye çalıştığı bir dönemde geldi" ifadelerine yer verildi.

ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu sözcüsü, “Metin Topuz ile ilgili haberlerin farkındayız. Topuz’un ailesinin isteğine saygı göstererek başka bir açıklamamız yok” dedi. Topuz'un avukatlarının konuya ilişkin açıklama yapmadığı belirtildi.

Türkiye'de 5 Temmuz 2016'da düzenlenen darbe girişiminin ardından ABD'nin İstanbul Başkonsolosluğu'nda görevli Metin Topuz 'silahlı terör örgütüne yardım' suçundan tutuklanmıştı.

metin-topuz.jpg

ABD İLE İLİŞKİLER GERİLMİŞTİ

Topuz’un yargılandığı davadan 8 yıl 9 ay hapis cezası alması sonrası ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo yazılı bir açıklama yaparak “Kararın Türkiye-ABD ilişkilerine zarar verdiğini” söylemişti.

Kararın temelsiz olduğunu ileri süren Pompeo, "Bu kararı destekleyecek güvenilir bir delil görmediğimiz gibi, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

Konuyla ilgili ABD’nin Ankara Büyükelçiliği de bir açıklama yapmıştı.

Büyükelçiliğin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Bu kararı destekleyecek inandırıcı bir delil görmediğimiz gibi, kararın süratle üst mahkeme tarafından bozulmasını diliyoruz. Sayın Topuz, yaklaşık 30 yıldır iki ülke yetkililerinin ve vatandaşlarının takdirini kazanan önemli çalışmalar yapmıştır. Talimatlarımız doğrultusunda, Türkiye ve ABD kolluk kuvvetleri arasındaki iş birliğini geliştirmiş; her iki ülkedeki insanların güvenliğine katkıda bulunmuştur” denilmişti.