1500 yıllık Ayasofya'ya Kepenk

1500 yıllık Ayasofya'ya Kepenk
Turistlere para olacak Ayasofya'da skandal bir uygulamaya gidildi. Geçici olduğu açıklansa da Ayasofya'ya yapılan kapı, 1500 yıllık tarihe yakışmadı.

Camiye dönüştürülen 1500 yıllık Ayasofya'ya turistler için yapılan yeni giriş kapısına endüstriyel kepenk takıldı. Rehberlere yapılan bilgilendirmede kapının 'geçici' olduğu söylendi.

Ancak bu kapının endüstriyel kepenk kullanılması, tartışmaları beraberinde getirdi. Ayasofya'nın ibadet ve turistik ziyaretlerini ayırmaya yönelik çabaların bir parçası olarak eklenen bu yeni kapı, genellikle garaj ve işyerlerinde gördüğümüz endüstriyel bir tarza sahip.

Restorasyona alınan ve turistler için ücretli hale getirilen Ayasofya’nın girişine, genellikle garaj ve işyeri kapılarında kullanılan endüstriyel kepenk takıldı.

ayasofya-kepenk.jpg

Cumhuriyet'in haberine göre, tur rehberlerine kapıyla ilgili bilgilendirme yapıldı. Bilgi notunda, “Bu geçici bir yapı. Minarenin restorasyonu tamamlanınca kaldırılacak. Galeri katına çıkacak ziyaretçiler minare iskelesi altından geçecekleri için güvenlik tedbiri amacıyla yapıldı” denildi.

Bugün başlayacak yeni uygulamayla camiyi turistik amaçla ziyaret eden yabancılardan alınacak giriş ücretinin 25 euro olacağı belirtilmişti.