Ünlü Ekonomist Seçim Sonrasına Noktayı Koydu! Daha Yüksek Faiz Ve Vergi Artışları Gelir

Ünlü Ekonomist Seçim Sonrasına Noktayı Koydu! Daha Yüksek Faiz Ve Vergi Artışları Gelir
Türkiye'de yerel seçimlerin ardından ekonomistler, vergi artışları ve sıkı maliye politikalarıyla zorlu bir döneme girileceğini öngörüyor. Devalüasyon endişeleri de var.

Ekonomistler, Türkiye'nin 31 Mart'ta yapılacak yerel seçimlere enflasyonun tavan yaptığı bir dönemde girdiğini ve seçim sonrasında vergi artışlarıyla birlikte zorlu bir ekonomik sürece girileceğini öngörüyor. Yerel seçimlerin ardından dikkatlerin, para ve maliye politikalarının sıkılaşmasının yanı sıra döviz kurlarının seyrine çevrileceği tahmin ediliyor.

KEMERLER SIKILACAK: FAİZ ARTIŞLARI VE VERGİ ARTIŞLARI BEKLENİYOR

Londra merkezli Bluebay Asset Management kıdemli analisti Timothy Ash, Türkiye'nin enflasyonla mücadelede sıkı para ve maliye politikaları izlemesi gerektiğini belirtiyor. Ash'a göre, bu durum, daha yüksek faiz oranları ve derin vergi artışlarını beraberinde getirebilir. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de iç talebin kontrol altına alınması gerektiğini vurguluyor.

DEVALÜASYON ENDİŞESİ: TÜRKLERİN SEÇİM SONRASI BEKLENTİSİ

Merkez Bankası'nın döviz rezervlerindeki azalış endişe yaratırken, Türklerin yerel seçimlerin ardından büyük bir devalüasyon yaşanacağına dair beklentileri güçleniyor. Londra merkezli Capital Economics'te gelişmekte olan piyasalar kıdemli ekonomisti Liam Peach'e göre, Merkez Bankası'nın faiz artışları geçici destek sağlasa da TL'deki değer kaybının sürmesi bekleniyor.

Maliye politikasında daha fazla sıkılaşma ve vergi artışlarıyla birlikte bütçe açığının kısıtlanması öngörülüyor. Peach'e göre, Türk Lirası'nın önümüzdeki yıl içinde dolar karşısında değer kaybetmesi bekleniyor, ancak bu durumun dış rekabet gücünü korumasına ve yatırımcıların güveninin devam etmesine katkı sağlayabileceği ifade ediliyor.