Sigaraya dev vergi zam mı geliyor: Tiryakilerin keyfi kaçacak

Sigaraya dev vergi zam mı geliyor: Tiryakilerin keyfi kaçacak
Sigaraya ÖTV zammı yolda! En ucuz sigara ne kadar olacak? Habertürk'ten Rahim Ak'ın yazısına göre sigaraya yapılan zamlar devede kulak kalacak, çünkü temmuz ayında ÖTV zammı geliyor.

Üretici şirketler, maliyetleri dengelemek veya karlarını artırmak amacıyla yaptıkları zamlar, temmuz ayında beklenen büyük artışın yanında oldukça önemsiz kalacak.

Yasal düzenlemeye göre, sigaranın Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) her yıl ocak ve temmuz aylarında, son 6 aylık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında artırılmak zorunda.

sigara-zam1.jpg

Önümüzdeki altı aylık dönemde ÜFE'nin yüzde 20'nin altına düşmeyeceği tahmin ediliyor. Bu durumda, sigaranın perakende satış fiyatı ÖTV açısından 60 liranın altına düşmeyecek. Sigara şirketleri bu vergi artışını doğrudan fiyatlara yansıtmazsa, fiyatlar en az 10 lira daha yükselecek ve en ucuz sigara 66 lira olacak.

Temmuz ayında yapılacak ÖTV zammı ile birlikte, en ucuz sigara fiyatının 66 liraya çıkması bekleniyor.

Yasa gereği, sigara ve alkollü ürünlerin ÖTV'si ocak ve temmuz aylarında, son 6 aylık Üretici Fiyat Endeksi (ÜFE) oranında artırılıyor.

Habertürk'ten Rahim Ak’ın haberine göre, temmuz ayı yaklaşırken yılın ilk 5 ayında ÜFE'nin yüzde 17.87 olduğunu ve yılın ilk yarısında artışın yüzde 20'nin altında olmayacağını göz önünde bulundurursak, temmuz ayında yapılacak zammın yüzde 20 olacağı kesinleşmiş gibi görünüyor.

sigara-zam2.jpg

Kanun gereği, sigaranın ÖTV’si ocak ve temmuz aylarında, geçmiş 6 aylık ÜFE kadar artırılmak zorunda. Bu altı aylık dönemde ÜFE’nin yüzde 20'nin altına düşmeyeceği öngörülüyor. Bu durumda, ÖTV açısından sigaranın perakende satış fiyatı 60 liranın altına düşmeyecek. Sigara firmaları vergi artışını fiyatlarına yansıtmazsa, fiyatlar en az 10 lira daha artacak.

sigara-zam3.jpg

EN UCUZ SİGARA 66 LİRA OLACAK

Temmuz ayında sigara ve alkollü içeceklerde ÖTV'nin yüzde 20 oranında artırılması planlanıyor. Bir sigara paketinin ortalama yüzde 82’si vergilere gidiyor.

Sigara vergisinde bir diğer koşul ise satış fiyatının yüzde 57'sinin asgari maktu vergiden (34,2 liraya çıkacağı varsayılıyor) az olmaması gerektiğidir. Bu durumda, ÖTV açısından sigaranın perakende satış fiyatı 60 liranın altına düşmeyecek. Şu anda bu rakam 50 lira ve en düşük sigara fiyatı 56 lira. Vergi artışı doğrudan fiyatlara yansıtılırsa en ucuz sigara 66 lira olacak.