Rusya, Türk turizmini entübe etti: Turizmciler feryat figan

Rusya, Türk turizmini entübe etti: Turizmciler feryat figan
Rusya'nın Türkiye'ye uçuşları 1 hazirana kadar kısıtlama kararını değerlendiren ÇEŞTOB Başkanı Demir, "Rus uçuşlarının 1 Haziran'a kadar kapanması demek, sezonun 1 Haziran'da başlaması demektir. Bu durum Türk turizmi için bir entübe olur" dedi.

Rusya Başbakan Yardımcısı Tatyana Golikova, Koronavirüsle Mücadele Merkezi'nin Türkiye'yle havayolu iletişimini 15 Nisan'dan 1 Haziran'a kadar sınırlandırılmasına karar verdiğini duyurdu.

"Rus pazarı, neredeyse ülke turizmimizin yüzde 50'si"

Çeşme Turistik Otelciler Birliği (ÇEŞTOB) Başkanı Yakup Demir, kararla ilgili olarak, "Bu haberi aldıktan sonra turizmciler olarak hayal kırıklığına uğradık. Çünkü Rus pazarı Türkiye için çok önemli. Rus pazarı, neredeyse ülke turizmimizin yüzde 50'sini oluşturuyor. Rus uçuşlarının 1 Haziran'a kadar kapanması demek, sezonun 1 Haziran'da başlaması demektir. Bu durum Türk turizmi için bir entübe olur. Dilerim alınacak yeni kararlarla bu turizm 1 Haziran'dan daha önce açılır" dedi.

dha-3bc2c4fece19b5e357e0a8932a0adebe-10.jpeg

"2019'da 7 milyon Rus turist geldi"

Rusya'dan gelen turist sayısının 2019 yılında 7 milyon olduğunu ve bu rakamın Antalya'daki otellerin yüzde 80'inin dolması demek olduğunu vurgulayan Demir, " Rus pazarı, Alman pazarının bile önünde bir pazardır. Bu pazarın 1 Haziran'a kadar yok olması demek, gerçekten üzücü. 2021 yılı turizminin geçen yıldan daha olacağını düşünmüştük ama irademiz dışında alınan bu kararlar, Türk turizmini hayal kırıklığına uğratmış durumda" dedi. Ümitlerini kaybetmediklerini de söyleyen Demir, "Ben ramazan ayında alınan tedbirlerle birlikte sayıların düşeceğini ve sezonun geçen yılın daha da üstünde değerlerle açılacağını ümit ediyorum. Turizm sektöründe çalışan kişilerin aşılanması da müşterilere güven verecektir. Aşının bir an önce uygulanmasını bekliyoruz" dedi.

dha-3bc2c4fece19b5e357e0a8932a0adebe-8.jpeg

"Rus tekne sayısında yüzde 30'luk artış olmuştu"

Çeşme'de bir marinanın genel müdürü Can Akaltan  "Rus turistlerin ülkemize ilgisi her geçen gün ilgisi artıyordu. Bu durum yat turizmine de yansıdı. Geçen yıl bir önceki yıla göre ülkemize gelen Rus tekne sayısında yüzde 30'luk artış olmuştu. Özellikle lüks yat turizminde Rusların ülkemize büyük bir ilgisi var. Bu sene uçuşların kısıtlanması bunu etkileyecektir. Yine de önümüzdeki günlerde vaka sayıları azaldığında bu kısıtlamanın kaldırılacağına inanıyorum" diye konuştu.

dha-5507d6a60e65bf9a293e08767679eb3b-11-001.jpeg

Kuşadalı ve Marmarisli turizmciler endişeli 

Rusya'nın Türkiye'ye uçuşları kısıtlama kararını Aydın'ın Kuşadası ilçesindeki turizmciler de kararı endişeyle karşıladı.

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Tacettin Özden, Rusya'dan gelen açıklamanın kendileri için sürpriz olduğunu söyledi. Böyle bir kararı beklemediklerini belirten Özden, "Rusya'dan 12 Nisan'da Bodrum ve Antalya'ya başlayan charter uçuşları ile umutlanmıştık. Bu karar, umarım önümüzdeki günlerde yeniden değerlendirilir ve sınırlandırma kaldırılır. Çünkü Rus pazarı bizim için büyük önem taşıyor. Tabi bu duruma en çok Antalyalı turizmciler üzüldü" dedi.

dha-5507d6a60e65bf9a293e08767679eb3b-9-001.jpeg

"Yaklaşık 530 bin Rus turistin gelmesini bekliyorduk"

Kuşadası Belediyesi Turizm Komisyonu Başkanı Fahrettin Çiçek ise "Haziran ayına kadar Türkiye'ye yaklaşık 530 bin Rus turistin gelmesini bekliyorduk. Tabi bu kararla birlikte başta Antalya olmak üzere Ege ve Akdeniz kıyılarındaki turistik işletmeler çıkmaza girdi. Ancak ben Rus turistlerin tatil planlarını yarıda kesmeyerek Belarus ve Ukrayna üzerinden Türkiye'ye giriş yapacaklarını düşünüyorum" diye konuştu.

"Antalya çok kötü etkilenecek"

Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Aydın Bölgesel Temsil Kurulu Başkan Yardımcısı Deniz Köse ise "Rusya turizmciler olarak güvendiğimiz tek pazardı. Bu kararla ülkemize gelecek olan Rus turist sayısı çok düşecek. Buna bağlı olarak diğer sektörler de olumsuz etkilenecek. Kuşadası'na Rus turist mayıs ayı ortalarından itibaren gelmeye başlıyor. Aydın açısından baktığımızda çok olumsuz bir durum yok. Ancak Antalya çok kötü etkilenecek" dedi.

"Amacımız para kazanmak değil 2022 yılına çıkabilmek"

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı ve Güney Ege Turistik Otelciler İşletmecileri Birliği (GETOB) Başkanı Bülent Bülbüloğlu ise, "Amacımız para kazanmak değil 2022 yılına çıkabilmek. Sırtımızda şu anda 2020'nin finansal yükü var. Geçen sene hükümetimiz Mart, Nisan, Mayıs aylarında turizmcilere kısa çalışma ödeneği, sigorta ve KDV desteği vermişti. Ama şu an o verilen destekler yok. Biz otellerimizi 1 Mayıs açarız diye yeni işçiler aldık ve otelleri hazırlamaya başladık. Gerçekten Rusya'dan iyi rezervasyon alıyorduk ama son durumda ne yapacağımız şaşırmış durumdayız" dedi. Nasıl kendimizi Haziran ve Temmuz'a atacağız bilemiyorum. Zor ve sıkıntılı bir süreç yaşıyoruz" dedi.

"Karar oteller için büyük bir darbe oldu"

TÜRSAB Bodrum Şube Başkanı Yılmaz Arslan, "Rusya Federasyonun almış olduğu bu karar biz turizmcileri olumsuz etkiledi. İnanıyorum bizim ülkemiz, bu süreci en kısa sürede atlatacaktır. Hükümetimiz ve Bakanlığımız bu konuda her türlü tedbir ve önlemleri alarak biz turizmcilere destek olacağını düşünüyorum" dedi. Bodrum Tanıtma Vakfı Başkanı (BOTAV) Serkan Ceylan, "Rusya'nın almış olduğu bu karar biz turizmcilere büyük bir şok yaşattı. Geçen yıl geç başlayan sezon nedeniyle yüzde 40'lara varan bir düşüş yaşanmıştır. Charter uçuşlarının 1 Haziran tarihine erteleme kararı, oteller için büyük bir darbe oldu" dedi.

DHA

Etiketler :