Petrol Fiyatları 2023'ü Geride Bırakacak mı? En Kritik Ekonomi Kuruluşları Petrol Fiyatları İçin 20 Dolarlık Aralık Belirledi

Petrol Fiyatları 2023'ü Geride Bırakacak mı? En Kritik Ekonomi Kuruluşları Petrol Fiyatları İçin 20 Dolarlık Aralık Belirledi
Petrol fiyatlarının bu yıl 70-90 dolar aralığında seyredeceği öngörülüyor. Jeopolitik gelişmeler, talep ve arz dengesi, OPEC+ kararları fiyatları etkileyecek faktörler arasında. Wall Street bankaları, fiyatların ani dalgalanmalar yaşayabileceği uyarısında bulunuyor.

Petrol fiyatlarının bu yıl 70-90 dolar bandında seyretmesi bekleniyor. Hollanda merkezli International Commodity Consulting Emtia Danışmanı Robbert Marneffe'ye göre, 2024'te petrol fiyatları varil başına 73 ile 93 dolar arasında kalacak, ancak bu aralıkta sık fiyat dalgalanmaları yaşanabilir.

Ekonomi Dünya'nın haberine göre ABD merkezli Energy Intelligence Group Petrol Piyasaları Ekonomisti Julien Mathonniere, talep tarafındaki gelişmelerin fiyatları 75-85 dolar aralığında tutacağını, OPEC+ grubuna ise üretimini artırma konusunda sınırlı bir alan bırakacağını belirtiyor.

Uluslararası referans Brent petrolün varil fiyatının arz ve talepteki gelişmeler ve küresel ekonomik risklerdeki azalmanın etkisiyle bu yıl 70-90 bandında seyredeceği öngörülüyor.

JP Morgan, Bank of America, Citigroup, Goldman Sachs ve Morgan Stanley gibi ABD'nin önde gelen finansal kuruluşları, jeopolitik gelişmelerin ani fiyat dalgalanmalarına neden olabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.

Petrol fiyatlarına dair en yüksek tahmin Bank of America'dan gelirken, en düşük tahmini Citigroup yapıyor. Hollanda merkezli ICC Emtia Danışmanı Marneffe, OPEC+ grubunun arz üzerindeki baskının 2024'ün ilk yarısına kadar fiyatları destekleyeceğini, ancak uzun vadede pazar payını azaltarak piyasa yönetimini kaybetme riski olduğunu ifade ediyor.

Energy Intelligence Group'tan Mathonniere ise jeopolitik gelişmelerin kısa vadeli etkiler yaratırken, ticaretin uzun vadeli kısıtlayıcı önlemlerin belirleyici unsur olduğunu vurguluyor.

Etiketler :