Otomotivde geri dönüşüm 'dairesel fabrika' fikri çöplüklere harika bir alternatif olabilir

Otomotivde geri dönüşüm 'dairesel fabrika' fikri çöplüklere harika bir alternatif olabilir
"Dairesel fabrika" programı Toyota Motor Europe tarafından kurulmuş olup Toyota'nın küresel ölçekte ilk bu tür operasyonudur.

Toyota'dan ilginç bir fikir geliyor . Toyota Dairesel Fabrikası (TCF), ömrünü tamamlamış araçları (ELV) yönetecek ve bunları yeniden kullanıma, yeniden üretime ve geri dönüşüme hazırlayacak yeni bir girişimdir. ELV araçlar, genellikle yaşları veya bir çarpışma sonucu hurda olarak değerlendirilen araçlardır.

"Dairesel fabrika" programı Toyota Motor Europe tarafından başlatılmış olup, dünya çapında Toyota içinde türünün ilk örneğidir. İlk lokasyon, Toyota Corolla'yı üreten Burnaston'daki Toyota Motor Manufacturing UK (TMUK) fabrikası olacak .

36481613.jpg

Toyota Circular Factory aracılığıyla ömrünü tamamlamış her araç, sınıflandırılmadan önce kapsamlı bir tarama sürecinden geçirilecek. Malzemeler ve parçalar üç temel alanda işaretlenecek: yeniden satış için yeniden kullanılabilirlik, yenileme ve geri dönüşüm. İkinci el parçalar Toyota bayileri ve parça distribütörleri aracılığıyla satılacak. Bakır, alüminyum, çelik ve plastik gibi hammaddeler geri dönüştürülerek yeni parça üretiminde kullanılacak. Pil, tekerlek gibi parçalar da dahil olmak üzere her şey kullanılacak.

toyota-prius-iv.webp

Dünyanı en çevreci arabası Toyota

Toyota Motor Europe'da Döngüsel Ekonomi Başkan Yardımcısı Leon van der Merwe, " İngiltere tesisimizde başlangıçta yılda yaklaşık 10.000 aracı geri dönüştürmeyi öngörüyoruz . Bu tesis, 120.000 parçaya yeni bir hayat verecek, 300 ton yüksek saflıkta plastiğin ve 8.200 ton çeliğin yanı sıra diğer malzemelerin yeniden kullanılmasını sağlayacak. Toyota'nın döngüsel fabrika konseptinin bir sonraki adımı olarak, Avrupa genelinde benzer operasyonlar başlatmayı planlıyoruz. Ve sadece kendi tesislerimizle sınırlı kalmayacağız, döngüsel ekonomiye olan tutkumuzu ve CO2 nötrlüğüne olan bağlılığımızı paylaşan diğer kuruluşlarla işbirliği yapmaya hevesliyiz." dedi

Kaynak:Halk TV Haber Merkezi