Nobel Ödülü alan Daron Acemoğlu'ndan ilk açıklama

2024 yılı ekonomi Nobel ödülünü Daron Acemoğlu ve Simon Johnson, James A. Robinson kazandı. Ödül haberinin ardından basın toplantısında konuşan Acemoğlu'ndan ilk açıklama geldi.

Nobel Ekonomi Ödülü 'kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği konusundaki çalışmaları' nedeniyle Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson'a verildi. Acemoğlu, Orhan Pamuk ve Aziz Sancar'dan sonra Nobel ödülleri tarihinde ödül alan 3. Türk isim oldu.

ACEMOĞLU'NUN AÇIKLAMASI: BU BÜYÜK BİR SÜRPRİZ VE ONUR

Ödülün açıklanmasının ardından düzenlenen basın toplantısında konuşan Acemoğlu,

“Sömürgeciliğin iyi mi yoksa kötü mü olduğunu sormak yerine, farklı sömürgecilik stratejilerinin zaman içinde varlığını sürdüren farklı kurumsal modellere yol açtığına dikkat çekiyoruz. Genel olarak konuşursak, yaptığımız çalışmalar demokrasiden yana. Ancak demokrasi her derde deva değildir" ifadelerini kullandı. New York Times'ın haberine göre demokrasiyi getirmenin zor olabileceğini belirten Acemoğlu, demokrasi olmayan ülkeler için de ekonomik ilerlemeyi hızlandırmak amacıyla bir ulusun kaynaklarından hızla yararlanmak da dahil olmak üzere büyümeye giden yollar olduğunu belirtti.

Acemoğlu uzun zamandır Nobel'i kimlerin kazanabileceğine ilişkin listelerde üst sıralarda yer alıyor, ancak ödülün beklenebilecek bir şey olmadığını söyledi. Atina'dan basın toplantısına katılan Acemoğlu, “İyi bir kariyere sahip olmayı hayal ediyorsunuz ama bu ödül bunun da ötesinde. Bu büyük bir sürpriz ve onur" dedi.

Kaynak:New York Times