Memura Kök Maaş Oyunu... Dikkat Ocak'ta Zam Alamayabilirsiniz...

Memura Kök Maaş Oyunu... Dikkat Ocak'ta Zam Alamayabilirsiniz...
Emekliler zamların kök maaşa yansıtılması nedeniyle hak ettikleri zammı alamamıştı. Aynı durum memurlar için de ortaya çıktı. Enflasyon farkı ve toplu sözleşmeden doğan zam oranının memurların kök maaşına yapılması durumunda, memur ve memur emeklileri yıl başında zam alamama sıkıntısıyla karşı karşıya bırakıldı.

Geçen Temmuz ayında emeklilere yapılan yüzde 25’lik zam kök maaşlara uygulanmıştı. Mart ayında yapılan en düşük emekli aylığının 5 bin 500 liradan 7 bin 500 liraya yükselten düzenleme sonrasında aradaki fark Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılandı. Böylece temmuz ayında yapılan yüzde 25 zamla en düşük emekli maaşı 7 bin 500 TL olarak kaldı ve emekliler zam alamamış oldu.

Aynı tehlikenin memur maaşlarında da yaşanması gündemde.

Kamu Görevlileri Hakem Heyeti kararı doğrultusunda kamu görevlilerine 2024 yılı için yüzde 15+10, 2025 yılı için yüzde 6+5 artış yapılacak.

Böylece, 17 Ağustos’taki son görüşmede hükümetin verdiği 2024 için yüzde 15+10, 2025 için ise yüzde 6+5 zam teklifi onaylanmış oldu.

KÖK ÜCRET 13 BİN 870 TL

Temmuz ayı içinde TBMM’de kabul edilen yasaya göre, memurların kök ücretlerine yapılan zam, yüzde 17,55’te kaldı. 8 bin 77 TL’lik seyyanen zam ise, kök ücretlere eklenmeyip “ilave ödeme” olarak kabul edildi. Böylece en düşük memur maaşı, 22 bin lira oldu.

Bu durumda ise memurun gerçek maaşı, yani kök ücreti 13.870 TL olarak gerçekleşti. 2024-2025 yıllarına ait toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda verilen zam, 22 bin TL üzerinden değil, 13 bin 870 TL üzerinden yapılacak. O zammın üstüne yine seyyanen 8 bin 77 lira eklenecek ama bu para da zaman içinde eriyip gidecek.

Ekonomist Dr. Turgay Bozoğlu da "Yılbaşında bir tehlikeyle daha karşı karşıya kalacağız. Acaba bu zamlar kök maaş üzerinden mi yapılacak. Biliyorsunuz 8077 TL'lik bir seyyanen zam da yapıldı. En düşük ücret 22 bin TL dediler ama 8077 TL'yi düşerek gitmek lazım. Artışı onun üzerinden yapacaklar muhtemelen. Oransal olarak daha yüksek ifade edilse bile gerçekte daha düşük bir rakamla karşı karşıya kalacağımızı düşünüyorum ben. Emeklilerde böyle yaptılar, 7.500 TL'de kaldı" diye konuştu.

SOSYAL MEDYA BUNU KONUŞTU

Toplu sözleşme sürecinde hakem heyetinin açıklamaları sosyal medyada da tepkilere neden oldu. Kullanıcılar "Açıklamalarda yanlışlık var. Seyyanen zam hicbir zamda yok. %44 Enflasyon farki ile en düşük memur maaşı 28 bin oluyor. Zami 22 binden değil kök maaş 14 binden hesaplayın",

"#Memur zammı da emekliye yapılan zamsızlık gibi oldu %15 kök maaşa yapılır. Zaten 8 bin seyyanenin altında kalır. Devam eder aynı maaş. Sebebi olanları alkışlıyorum. Doktorlar hemşireler memurlar da biz emekliler seviyesine hoş geliyorsunuz" yorumları yaptı.

Etiketler :