Mahfi Eğilmez: Ekonomik Tehlike Büyüyor

Mahfi Eğilmez: Ekonomik Tehlike Büyüyor
Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'deki ekonomik krize dikkat çekerek, 2001 krizinden örnekler verdi ve katı kararlarla enflasyonun 3 sene içinde tek rakamlara indiğini vurguladı. Eğilmez, yeni tür enflasyonları da ele alarak petrol fiyatlarındaki artışın enflasyonu etkilediğini ifade etti.

Ünlü ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez, Türkiye'de yaşanan ekonomik krize vurgu yaparak dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Eğilmez, yaşanan enflasyon sorunu ile alakalı 2001 krizden örnekler vererek alınan katı kararlarla enflasyon rakamlarının 3 sene içerisinde tek rakamlara indiğini belirtti.

ENFLASYON TABLOSU GÖZLER ÖNÜNE SERDİ

Eğilmez'in hazırladığı tabloda Türkiye'deki tüm enflasyon türlerinin yer aldığına vurgu yaptığı yazısında, skimpflasyon, shrinkflasyon ve greedflasyon gibi yeni tür enflasyon görünümlerine değindi. Bu yeni türlerin, kaliteyi düşürüp fiyatı aynı tutmak veya miktarı azaltıp fiyatı aynı tutmak gibi yöntemlerle ortaya çıktığını belirtti.

Eğilmez, özellikle petrol fiyatlarındaki artışın, enflasyonun yükselmesine neden olduğunu ifade etti. Petrolün dışarıdan ithal edildiğini ve dünya fiyatlarındaki değişikliklere bağlı olarak benzin fiyatlarının sürekli arttığını belirtti. Ancak hükümetin vergi politikaları gibi iç faktörlerin de fiyat artışına etki ettiğini, ancak bunun fiyat artışı olarak değerlendirilmesi gerektiğini dile getirdi.

Eğilmez, enflasyonun asıl olarak üretim maliyetlerinin veya talepteki artışların fiyatlara yansımasıyla ortaya çıktığını söyledi. Üretim maliyetlerinin artması durumunda arz enflasyonu, talepteki artışın fiyatlara yansıması durumunda ise talep enflasyonu yaşandığını belirtti. Bu durumların dışında kalan fiyat artışlarının ise enflasyon değil, fiyat artışı olarak değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.

Etiketler :