Maaşlar Aylık 150 Bin Liraya Kadar Çıktı Ama Çalışacak Kimse Yok!

Maaşlar Aylık 150 Bin Liraya Kadar Çıktı Ama Çalışacak Kimse Yok!
TMB'nin "İnşaat Sektörü Analizi Raporu"na göre, Türk inşaat sektörü, yüksek girdi maliyetleri, emtia sorunları ve işçilik endeksindeki artışla mücadele ediyor.

Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB), "İnşaat Sektörü Analizi Raporu"nu yayımladı. Raporda, sektörün yüksek girdi maliyetleri ve emtia sorunlarıyla mücadele ettiği, özellikle Kahramanmaraş depremlerinin ardından bölge yeniden inşası için çaba harcandığı belirtildi.

KENTSEL DÖNÜŞÜM VE ALT YAPI FAALİYETLERİ HIZ KAZANIYOR

Ekonomist'te yer alan rapora göre yaklaşan yerel seçimler öncesi kentsel dönüşüm ve alt yapı faaliyetlerinin hızlandığı belirtilen raporda, sektörü bekleyen zorluklardan birinin, kamuda tasarruf tedbirleri kapsamında yeni projelere sınırlama getirilmesi olduğu vurgulandı.

İSTİHDAM SORUNU VE YÜKSEK GİRDİ MALİYETLERİ

İşçilik endeksindeki artış ve ara eleman sorununun sektörü etkilediği ifade edilen raporda, 2023'te yüksek girdi maliyetleri ve işçilik sorunlarının devam edeceği öngörüldü.

İŞÇİ ELEMAN BULMAKTA ZORLUKLAR YAŞANIYOR

Raporda, inşaatlarda istihdam edilmek üzere demirci, kalıpçı, iş makinesi operatörü, hatta düz işçi gibi "mavi yaka" olarak nitelendirilen orta kademe eleman bulmakta zorluk yaşayan sektörde, ücretlerin geçen yıl sonunda aylık 150 bin liraya kadar çıktığına dikkat çekildi.

Ayrıca, yurt içi ve yurt dışındaki projelerde istihdam sorunu yaşandığına dikkat çekildi.

ULUSLARARASI PROJE PORTFÖYÜ REKOR DÜZEYDE

Türk inşaat sektörünün uluslararası alandaki proje portföyünün, 135 ülkede üstlenilen 12 bin 71 proje ve 501 milyar 878 milyon dolarla rekor düzeyde olduğu kaydedildi. Suudi Arabistan ile olan ilişkilerin gelişimi ve Kalkınma Yolu Projesi'nin sektör açısından önemi de vurgulandı.