İstanbul’da Kentsel Dönüşüm Destekleri Güncellendi! En Yüksek Desteği Onlar Alacak!

İstanbul’da Kentsel Dönüşüm Destekleri Güncellendi! En Yüksek Desteği Onlar Alacak!
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, şehrin depreme dayanıklı hale gelmesi için yeni bir maddi destek projesi başlatıyor. Bu proje kapsamında, riski konutların yenilenmesi için yüzde 40 ila 65 oranında maddi yardım sunulacak.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ilk aşamada, yıkılıp yeniden inşa edilmesi planlanan 7 çok riskli bina bulunuyor. İBB Meclisi tarafından onaylanan bu projeyi KİPTAŞ uygulamaya koyacak.

osfedıvj

İBB'nin kentsel dönüşüm çalışmalarını hızlandırma hedefi doğrultusunda kabul edilen proje, yeniden yapıma yönelik mali desteklerin yanı sıra yüksek riskli yapılar için kira yardımı ve Bayrampaşa’da geçici konut alanları oluşturmayı da içeriyor.

KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt, "İstanbul Yenileniyor Platformu" aracılığıyla riskli yapılarda yaşayan vatandaşlarla uzlaşma sağlanması durumunda, inşaat maliyetlerini karşılayacaklarını belirtti. Şu anda 25 binden fazla başvuru alındığını ifade etti.

İki asgari ücretin altına destek! İstanbul’da kentsel dönüşüm hamlesi: İBB kabul etti KİPTAŞ yapacak

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Gürkan Akgün, yapılan değerlendirmelerde İstanbul’daki yapıların zemin durumu ve niteliğine göre, yaklaşık 200 bin binanın orta ve yüksek risk altında olduğunu, bunun da 3-3.5 milyon kişiyi etkilediğini söyledi. Dar gelirli gruptaki vatandaşların yoğun olduğuna dikkat çekti.

Mali destek oranları, hak sahiplerinin gelir durumuna göre belirlenecek. Dar gelirli ve emeklilere en yüksek destek verilecek. Hane içi gelirleri 2 asgari ücretin altında olanlara yüzde 60, emeklilere ise yüzde 65 destek sağlanacak. 3 asgari ücretin altında geliri olan hak sahiplerine yüzde 40, emekli olanlara ise yüzde 45 destek verilecek. İlk etapta "İstanbul Yenileniyor" projesine başvuran ve uzlaşma sağlayan 25 bin hane için yaklaşık 5 milyar lira destek planlanıyor. Yüksek riskli binalarda yaşayan emeklilere 9 bin lira, diğer hak sahiplerine ise 7 bin lira kira yardımı yapılacak.